A hat legkínosabb dolog, amit nagyon szégyellünk

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A gyakori vizelési ingertől a bélgázig a szakemberek lerántják a leplet a nők hat legkellemetlenebb egészségügyi problémájáról. Nők milliói élnek együtt a szégyenérzettel, melyet az alábbi tünetek okoznak, mert egyszerűen nem akarnak beszélni róla.
Dr. Donnica Moore, Far Hills-i nőgyógyász szerint a legkínosabb témák a mellékhelyiségekkel kapcsolatosak, mint pl. a vizeletürítési, bélműködési, menstruációs, hüvelyi és hólyagproblémák. Ezután következik a testszag, a kellemetlen szagú hüvelyváladék és a rossz lehelet - írja a MediPress. "Ha hallgatunk róla, az nem segít, hiszen ezek a kellemetlenségek gyakran sikerrel orvosolhatók." - mondja a szakember, aki szerint a hat legkínosabb állapot a következő:
Gyakori vizelési inger
"Tudjuk, hogy több mint 17 millió amerikai nő szenved vizelettartási problémáktól, és mégsem mernek beszélni róla, mert azt hiszik, hogy illik visszafogni magukat" - mondja Moore. "Azt is tudjuk, hogy ez az életkorral áll összefüggésben, és senki sem ismeri be szívesen, hogy öregszik, de minden harmadik panaszokkal küszködő nő 35 év alatti. A vizeletcsepegés minden esetben kóros, de jó hír, hogy sokféle eredményes terápia áll rendelkezésre. Az orvosok ritkán szegezik nekünk a kérdést, hogy van-e vizelettartási problémánk, erről nekünk kell őt tájékoztatnunk. Az önkezelés gyakran csak ront a helyzeten." - mondja Moore.
"A jelenségtől gyakran szenvednek a változókor előtt álló nők" - állítja Dr. Jacqueline Thielen, a Mayo Klinika konzultánsa. "Gyógyszerekkel, étrendi változtatásokkal és Kegel gyakorlatokkal meg lehet erősíteni a záróizmokat. A tünet ugyanakkor jelezhet mélyben megbúvó betegséget is, mely kivizsgálásra szorul, de lehet bizonyos gyógyszerek mellékhatása is." - tette hozzá a szakember.
Túl sok bélgáz
Mindenkiben termelődik, csak néhányan nem vallják be. "Orvosunkkal mindenképp meg kell osztani a tünetet, mert gyakran az étkezési szokásainkkal kapcsolatios, és ennek módosításával, vagy recept nélkül kapható készítményekkel lehet kezelni." - mondja Moore. "Nem csak a bab okoz szeleket. Sokan meglepődnek talán, de attól is kerülhet levegő a belekbe, ha szívószállal iszunk, illetve a keresztesvirágzatú zöldségek is sok bélgázt termelnek." - mondja Thielen.
Irritábilis bél szindróma (IBS)
Erre a betegségre jellemző a hasi fájdalom vagy diszkomfort, a bélmozgások változása, hasmenés és/vagy székrekedés. A lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti. Thielen szerint sokakat kellemetlenül érinthet ez a betegség, mert másnak érzik magukat tőle. A nőknél különösen gyakori betegséget azonban sokféleképpen elviselhetőbbé lehet tenni.
Erős izzadás
Sok nő szégyelli, akár a tenyeréről, akár a hónaljáról van szó. Moore szerint ezt a tünetet is orvossal kell kivizsgáltatni. Vannak receptre felírható izzadáscsökkentők az extrém esetek kezelésére és Botox injekciókkal is lehet csillapítani a kellemetlenséget. Thielen hozzáteszi: "Ha változást észlelünk a verejtékezésben, vagy gondokat okoz, és megakadályoz bizonyos tevékenységekben, akkor van lehetőség a kezelésre."
Kellemetlen szagú hüvelyváladék
"Fertőzés jele lehet, de nem feltétlenül gombák okozzák" - mondja Thielen. Néhány nő túlzásba viszi a recept nélkül kapható gombaellenes készítmények alkalmazását, így gyakran nem részesülnek megfelelő kezelésben. Néhányan csak azt képzelik, hogy más a szaguk, és ez befolyásolja az énképüket, a szexualitással kapcsolatos érzéseiket. Mi a végső megoldás? Felkeresni az orvost.
A szexuális vágy hiánya
"Úgy veszem észre, hogy a nők nem szívesen beszélnek a csökkent nemi vágyról, mely egy sor elváltozás tünete lehet" - mondja Thielen. Lehet lelki, testi vagy szociális oka, tehát valójában szükség van mindhárom tényező vizsgálatára. Ha egy nő például az idős szüleit ápolja, és ez tölti ki minden idejét, fizikailag és érzelmileg nem nagyon kapható a szexre (szociális ok). Okozhatja ugyanakkor a depresszió, idegesség, alacsony önértékelés (lelki ok), vagy szívbetegség, cukorbetegség és bizonyos gyógyszerek (biológiai ok).
STOP

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag