A beteg saját hanyagsága miatt gyógyul lassan

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Inforádió.hu

Nem tesz jót az egészségének és a gyógyítás költséghatékonyságát is rontja, ha a beteg a javasolt gyógyszert nem veszi be, vagy nem pontosan, az orvosi javaslat szerint szedi. Az orvosi szakirodalom utolsó éveinek adatait áttekintve egyértelmű, hogy a gyógyszeres kezelés gyengébb eredményeinek oka gyakran nem a tabletta hatástalansága, hanem a pontatlan, hanyag gyógyszerszedés.
A Clinical Practice szakfolyóirat februári számában jelenik meg Muszbek Noémi és nemzetközi munkacsoportjának összefoglaló tanulmánya, amelyben a szív- és érbetegségek gyógyítására adott szerek bevételének pontosságára vonatkozó tudományos és gazdasági adatokat értékelik.
A betegek világszerte nem túlságosan ügyelnek arra, hogy milyen gyógyszert is javasolt számukra a kezelőorvos és még rosszabb a terápiahűség: sok beteg rendszeresen gyógyszerszabadságra" megy, ami azt jelenti, hogy a hétvégén tablettáit egyáltalán nem veszi be.
Igen kevesen ragaszkodnak ahhoz, hogy minden alkalommal és az előírásnak megfelelő időben vegyék be a tablettákat.
Muszbek Noémi és kutatótársai 28 tanulmány adatait dolgozták fel, és riasztó adatokat ismertetnek a koszorúér-betegség megelőzésére, kezelésére adott koleszterincsökkentőkkel kapcsolatban. Kimutatták, hogy azon betegek legfeljebb felének írják fel az ilyen tablettákat, akiknek erre szüksége volna, és a gyógyszert szedők legfeljebb ötödének sikerül elérni a káros koleszterinnek azt az alacsony szintjét, ami megfelelő védettséget biztosítana a betegség
előrehaladása ellen.
A rossz kezelési eredményben legtöbbször a figyelmetlen gyógyszerszedés játszik szerepet, de az is lényeges, hogy a folyamatosan, éveken keresztül szükséges gyógyszer ára ne jelentsen a betegek számára túlzott anyagi terhet.
A tanulmány ismerteti az egyik amerikai vállalat adatait, ahol a 23 ezer alkalmazottból sokan szenvedtek cukorbetegségben. A cég vezetése figyelte azokat a tudományos vizsgálatokat, melyek szerint a gyógyszerek árának csökkentésével javítani lehet a betegek terápiahűségét, a folyamatos gyógyszerszedés pontosságát.
A cukorbetegségben adott gyógyszerek árának harmadát-felét kellett a betegnek és családjának fizetni, s amikor a vállalat vezetése úgy döntött, hogy támogatatást ad nekik, már csak 10 százalékot.
Néhány év alatt kifejezetten nőtt a cukorbetegek terápiahűsége, így ezek 26 százalékkal ritkábban szorultak sürgősségi ellátásra és két év alatt a betegekre vonatkozó egészségügyi költség is hat százalékkal csökkent.
Hasonló adatok láttak napvilágot egy másik vizsgálatban, ahol a biztosító évek alatt a gyógyszerköltségek mind nagyobb arányát terhelte a nyugdíjas betegekre. Kimutatható volt, hogy mind többen hagyták abba a gyógyszerszedést, illetve a terápiahűség fokozatosan romlott. Ez nyilvánvalóan évek múlva gyakoribb kórházi felvételt tesz szükségessé és az egészségügyi ellátás költségei jelentősen emelkednek.
Alapvetően hibás, ha a biztosító vagy a biztosítást részben fizető munkáltató csak a gyógyszerek árán igyekszik spórolni. Az egészségbiztosítási pénztár profitja ilyenkor növekszik, de a nemzetközi vizsgálatok többször bizonyították, hogy a drágább, de korszerűbb gyógyszerek alkalmazása hosszú távon gazdaságilag is megéri.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekA betegek több információt igényelnek a biohasonló készítményekről

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag