"Felébredtem műtét közben! Borzasztó volt!"

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Azok a betegek, akik műtét közben magukhoz térnek és tisztán emlékeznek a körülöttük zajló dolgokra, hosszú ideig tartó érzelmi és pszichés traumának lehetnek kitéve - állítja egy svéd kutatás.

A kalmari Megyei Kórházban dolgozó Dr. Peter Samuelsson szerint a 2001 és 2002 között összesen 2681 műtéti altatáson átesett beteg közül 98-an úgy érezték, hogy magukhoz tértek a műtét közben. A részletes elemzés azt mutatta, hogy 46-an valóban be tudtak műtét közbeni részletekről beszámolni.

A szakemberek 45 perces interjú keretében kikérdezték a betegeket arról, hogyan tértek magukhoz, miképpen észlelték a külvilágot, mit éreztek és milyen emlékeik vannak az eseményről.

6 és 62 év közötti betegek is beszámoltak felébredésről, és noha sok esemény évekkel korábban következett be, az emlékek mégis tiszták maradtak. Valamilyen szinten minden öntudatához tért beteg érzékelte a külvilágot, 20-an pedig fájdalmat is éreztek, ami 14 betegnél igen erőteljes volt. 17 beteg számolt be bénultság érzésről.

30-an azonnali érzésekről számoltak be: kétségbeesettségről vagy félelemről, míg 15-en később jelentkező tünetekre is panaszkodtak, mint például rémálmok, visszatérő emlékek, nyugtalanság.
6 betegnél a tünetek évekig fennálltak.

A betegek közül néhányat újra műtöttek, közülük 19 már nem bízott a orvosi személyzetben. Sokan soha nem beszéltek műtét alatti tapasztalataikról, de a 39 közül, aki említést tett róla, 13 ember történetét hitetlenkedve fogadták.

Az altatások szervezetre gyakorolt hatását ausztrál tudósok is vizsgálták, és ők úgy tapasztalták, az álmok megjelenése nem jelenti az érzéstelenítés hatástalanságát. A Melbourne Királyi Kórházban végzett kutatás vezetője, Dr. Kate Leslie érdekesnek tartja azt a jelenséget, hogy azok a betegek, akik emlékeznek álmaikra, feszültek és sokan úgy vélik, hogy ezek a tapasztalások az érzéstelenítés hiánya miatt jelentkeznek.

Kutatásukba 300, 18-50 év közötti pácienst vontak be, akik műtétjét általános érzéstelenítésben végezték. A kutatók az úgynevezett bispectral index módszert használták a betegek alvásának mélységének elemzésére, majd a műtét után megkérdezték őket, melyikük álmodott a beavatkozás alatt. A betegek több mint egyötöde (22 százalék) számolt be álomról. A bispectral elemzés azonban nem mutatott különbségeket az álmodó és nem álmodó csoport tagjainak alvási mélységében.

A betegek közül a fiatalabb páciensek, a férfiak valamint azok álmodtak gyakrabban, akik otthon is gyakran emlékeztek vissza álmaikra. Az álmodókat gyakrabban kezelték propofollal és az is kiderült, hogy ők hamarabb ébredtek fel az altatásból. A szakemberek szerint a műtét alatti álmok hasonlóak a tényleges álmokhoz, szépek és semmi közük a műtéthez.

A kutatók szerint a betegek műtét alatti és normál álmaik közötti hasonlóságok azt mutatják, hogy az altatás alatti álmok valójában a műtét után, az ébredési szakaszban jelentkeznek, amikor a betegekben még mindig hat a nyugtató és az alvás egyik fázisában vannak. A kutatók szerint vizsgálataik eloszlathatják a betegek hiedelmeit, mely szerint a műtét alatti álmok a rossz altatás következményei.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag