A nő vagy a férfi teljesít-e jobban nyomás alatt?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Fokozott nyomás alatt gyakran hozunk elhamarkodott, rossz döntéseket, amerikai kutatók szerint nemenként is máshogy cselekszünk stresszes állapotban. Agyunk működésében rejlik a válasz.

Mennyire tudnak hideg fejjel gondolkozni, felelős döntést hozni stressz alatt a nők és a férfiak? Erre a kérdésre kereste a választ a Dél-kaliforniai Egyetem kutatócsoportja, akik egy videojátékkal tesztelték a jelentkezőket, nemek szerint csoportosítva. A programban egy virtuális lufit kellett felpumpálni a kísérleti alanyoknak, amely minél nagyobb lett, annál több pénzt vihettek érte haza. A lufi azonban egy előre meg nem határozott, véletlenszerű pillanatban eldurrant, ilyenkor pedig a játékosok üres kézzel távoztak.

A férfiak túlvállalják magukat

A közhiedelemmel ellentétben nem maguk a stresszforrások, hanem az azokra adott válaszok határozzák meg, okoznak-e valamilyen egészségügyi következményt. Cikkünkben talál néhány tippet a stressz kezelésére!


Nyugodt állapotban nem volt komolyabb különbség a férfiak és a nők teljesítménye között, így tovább növelték a stressz mértékét: nagyon hideg vízbe kellett tartaniuk a kezüket, amely a vérnyomást és a szív ritmusát is megemelte. A nők ebben a helyzetben sokkal korábban abbahagyták a virtuális lufi fújását, 18 százalékkal korábban álltak meg, kevésbé vállalták a rizikót. A férfiak esetében azonban éppen az ellenkezőt figyelték meg, a stresszes helyzetben ők sokkal bevállalósabbak lettek, 50 százalékkal tovább fújták a lufit.
A teszt eredményei szerint a férfiak nyomás alatt jóval több kockázatot vállalnak, ami a szakemberek szerint a hidrokortizon (vagy kortizol) nevű hormon felszabadulásával magyarázható. Ez a mellékvesekéreg által termelt glükokortikoid a szervezet stressz-szituációkhoz való fiziológiás alkalmazkodását szolgálja. Az adrenalintól eltérően azonban ezt nem rövid idő alatt, nagy dózisban termeli a szervezetünk, hanem lassabban, nagyjából 20-30 percen át adagolja. Több korábbi tanulmány is azt bizonyította, hogy a ez a hormon egészen más reakciókat vált ki a férfiakból és a nőkből.
A tanulmány eredményeit a valós élethelyzetre is kivetítették: eszerint férfi és női beosztottaknak küldött üzenetet a főnökük, hogy azonnal beszélni akar velük. Sok jóra egy ilyen felhíváskor nem lehet számítani, a dolgozók így egeket verő vérnyomással stresszeltek a főnökük irodája előtt, miközben az húzta is az időt néhány telefonnal. Mikor benyitottak, a főnök azt mondta nekik: egy haláleset miatt el kell utazniuk, és néhány munkakört át szeretnének adni. A nők ez esetben racionálisan hoztak döntést, a szakértelmüknek és terhelhetőségüknek megfelelő feladatokra bólintottak rá. A férfiak azonban túlvállalták magukat számos nehéz feladattal, amelytől jobb fizetést vártak, de nagyobb eséllyel is bukhattak bele.
A férfiak nyomás alatt jóval több kockázatot vállalnak, míg a nők racionálisabb döntéseket hoznak

A férfiak nyomás alatt jóval több kockázatot vállalnak, míg a nők racionálisabb döntéseket hoznak

A kutatás során a résztvevők agyi aktivitását is vizsgálták, amely választ adhat a nemek eltérő kockázatvállalási kedvére. A különböző reakciókért az agyfélteke belsejében található putamen, illetve a szigeti lebenyen elhelyezkedő anterior insula a felelős. Előbbi a minél gyorsabb reakcióra serkenti az agy többi részét, míg a másik a "Vigyázat, veszélyes!" figyelmeztetést küldi utána. A férfiak esetében mindkét agyterület fokozott aktivitást mutatott, melynek értelmében heves érzelmi reakciót vált ki náluk a stresszhelyzet. Ugyan az érzelmi alapú döntéseket éppen a nőkhöz kötik a sztereotípiák, ez esetben pont a fordítottja figyelhető meg: az agy mindkét részén csökkenő aktivitás figyelhető meg náluk, ami lassabb, átgondoltabb reakciót implikál. Agyuk így nem hajszolja őket meggondolatlan, kockázatos döntésekbe.
Forrás: The Guardian
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32413

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag