A munkahelyi stressz főként férfiakat öl

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az elmúlt 45 évben 33 százalékkal nőtt a 40-69 év közötti férfiak halálozása. Két évvel ezelőtt 11 ezerrel több férfi halt meg ebben az aktív korosztályban, mint 1960-ban, jelentős részük a munkahelyi stressz következtében.
A hétfői munkakezdéskor világszerte sokkal több munkavállaló kap infarktust, mint a hét többi napján. Ez is jelzi, hogy a krónikus stressznek komoly szerepe van a legnagyobb népegészségügyi jellegű megbetegedések kialakulásában - hangzott el a Munkástanácsok által szervezett, Anti-stressz nap elnevezésű konferencián. Palkovics Imre, a szakszervezeti szövetség elnöke szerint a magyar munkavállalók több mint fele dolgozik stresszes munkahelyen, ami kihat az egészségi állapotukra is. A munkaadóknak is érdekük, hogy javuljon ez a helyzet, ezért kezdeményezett tárgyalásokat a Munkástanácsok a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek között.
Magyarországon tizenegyezernél is több férfi halt meg 2005-ben mint 1960-ban a 40- 69 éves korosztályból, jelentős hányaduk munkahelyi stressz okozta megbetegedés következtében. Ez európai összehasonlításban is rendkívül magas - mondta Kopp Mária, a SOTE Magatartás-tudományi Intézetének igazgatója. Vizsgálataik szerint a férfiak esetében a bizonytalan munkahely, a kiszámíthatatlanság a legsúlyosabb veszélyeztető faktor. Az aktív férfiak korosztályában egyébként is megfigyelhető - hangsúlyozta a professzor asszony -, hogy súlyos kockázati tényező a túl sok munka, főleg, ha a hét végén is dolgozni kell, valamint az is, ha alacsony a családi jövedelem. Ugyanakkor számukra a házastárs nagyon komoly védőfaktor, hiszen az erősebb nem sokkal jobban rászorul a bizalmon alapuló kapcsolatra, mint egy nő.
A nőknél a munkahelyi légkör, a munkatársak támogatásának hiánya, az ellenségesség, az egészségtelen rivalizálás vezet a legtöbb esetben szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálhoz. Egyébként mindkét nemnél kimutathatók a munkahelyi stressz következtében önkárosító magatartásformák, mint a dohányzás, az alkoholizmus és a drogozás. Mindez teljesítményromláshoz, önértékelési zavarokhoz vezethet, együtt jár a magas vérnyomással, az idegösszeomlással, a gyomorfekéllyel. A tapasztalatok szerint rossz a középkorú férfiak egészségi állapota, s ehhez az is hozzájárul, hogy aktív korukban nemigen mennek orvoshoz.
Kopp Mária elmondta, hogy Angliában felelősségre vonják a rossz munkahelyi légkör miatt a főnököket: nagyon sok per indult ellenük amiatt, hogy megszaporodott a szorongással, depresszióval küszködő alkalmazottak száma. Nem ritka, hogy elküldik a munkatársait rendszeresen megalázó felettest. Hazai cégeknél is kimutatható, hogy az önhibáján kívül elbocsátott dolgozó könynyebben viseli, ha emberséggel, odafigyeléssel vesznek tőle búcsút, mint ha szinte el kell kullognia egykori munkahelyéről.
Mindazonáltal az Országos Érdekegyeztető Tanácsban már meg is kezdődtek a tárgyalások a munkaadók és a munkavállalók között a munkahelyi stressz csökkentésének lehetőségéről.
Az unió munkavállalóinak mintegy 28 százaléka munkahelyi stressztől szenved, és a betegállomány igénybevételét is 50-60 százalékban a munkahelyi stressz számlájára lehet írni az Európai Bizottság adatai szerint.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag