A munkahely gátolja az egészséges életet?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

szívbetegségek, munkahelyi egészség

A megkérdezett dolgozók egyharmada úgy ítéli meg, hogy munkahelyük akadályozza őket abban, hogy egészséges életmódot éljenek - derült ki kutatásból, melyet a Szív Világszövetség készíttetett a Szív Világnapjára.

Fontos

A Szív Világszövetség (World Heart Federation) arra hívja fel a munkáltatókat és munkavállalókat, hogy a Szív világnapján vállaljanak felelősséget a munkahelyi wellnessért!


Annak ellenére, hogy a munkavállalók túlnyomó többsége (91 százalék) úgy véli, munkaadója feladata, hogy egészséges munkahelyi környezetet teremtsen, közel egyharmaduk (32 százalék) úgy érzi, munkahelye valójában akadályozza őt abban, hogy egészséges életmódot folytasson.

"A felmérés eredménye azt mutatja, hogy összefüggés van a konkrét ágazatok és a munkahelyi wellness kezdeményezésekben való részvétel szintje, vagyis a szívbarát, egészséges életmód érdekében tett lépések között" - állítja Dr. Kathryn Taubert, a Szív Világszövetség vezető tudományos igazgatója. "Tekintve, hogy az ébren töltött idejük több mint felét sokan munkával töltik, a munkahely ideális környezet lehet ahhoz, hogy magatartásbeli változásokat előidézve csökkentsük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát."

Szívinfarktus

Szívinfarktus
Az eredményeket a Szív Világnapja előtt hozták nyilvánosságra, ez az esemény a Szív Világszövetség által indított legnagyobb, a szívbetegségekhez és a stroke-hoz kapcsolódó, globális kampány.
A szív- és érrendszeri betegségek minden évben mintegy 17,1 millió ember életét követelik, pedig az esetek többségében a szívbetegség és a stroke megelőzhető.
A Szív Világnapján (2010. szeptember 26-án) a Szív Világszövetség és a Világgazdasági Fórum arra ösztönzi a munkaadókat és a munkavállalókat, hogy munkahelyi wellness-programokkal mozdítsák elő munkahelyük szívbarát jellegét. Az ilyen programok arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy változtassanak magatartásukon, például úgy, hogy edzőterembe beiratkozva vagy "bringázz a munkába" programokkal népszerűsítsék a testmozgást, vagy füstmentes munkahelyeket létrehozva és leszokási programok indításával arra sarkallják a dolgozókat, hogy hagyják abba a dohányzást.

"Azon túlmenően, hogy a munkaadók is felelősek dolgozóik egészségéért, az ő szempontjukból is előnyös, ha munkahelyi wellness programokat vezetnek be, mert ezek - mint kiderült - csökkentik a hiányzásokat, a munkaerő-fluktuációt, és növelik a termelékenységet, a kreativitást és az innovációt" - állítja Olivier Raynaud, a Világgazdasági Fórum Globális egészség és egészséges iparágak szektorának vezető igazgatója.

A felmérés India, Mexikó, Lengyelország és Portugália 5 iparágában dolgozók válaszait összegezte. A Szív Világszövetség munkavállalói felmérése arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek közül:

- a felsőfokú végzettséggel rendelkező üzleti munkavállalók (például ügyvédek és könyvelők) más ágazatok alkalmazottaihoz viszonyítva többen állították, hogy munkaadójánál öt vagy hat munkahelyi wellness program és kezdeményezés működik (pl. dohányzásról leszoktató programok vagy gyalogolj a munkába napok).

- A kormányzati és állami szektorban dolgozók (pl. az egészségügyi szakemberek vagy oktatók) és a felsőfokú végzettséggel rendelkező üzletemberek (például ügyvédek és könyvelők) a gyártó/gépészeti ágazatban (pl. kereskedelem és forgalmazás) dolgozóknál nagyobb arányban tesznek négy intézkedést a szívbarát életmód érdekében (pl. legalább hetente háromszor testmozgást végeznek, vagy nem dohányoznak.)

10 tipp az egészségesebb életért!

10 tipp az egészségesebb életért!
"Reméljük, ez a nap arra ösztönzi az embereket, hogy a munkahelyükön is megelőző intézkedéseket tegyenek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére" - hívta fel a figyelmet Pekka Puska professzor, a Szív Világszövetség elnöke.

Hogy megünnepelje a szív- és érrendszeri betegségek elleni harc elmúlt évtizedben eddig elért eredményeit, és a 10. Szív Világnap alkalmából a Szív Világszövetség egyedülálló jelentést készített a szív- és érrendszeri betegségekről. A jelentés tartalmát egy szakértői testület dolgozta ki, akik szerkesztőbizottságként a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos ismeretek széles skáláját képviselték.

"A 'State of the Heart' címre hallgató jelentés megemlékezik az elmúlt tíz évben a szívegészségügy terén elért eredményekről, és meghatározza az előttünk álló évtized kihívásait, felszólítva a kormányokat, egészségügyi szakembereket, a munkaadókat és a magánszemélyeket, hogy továbbra is tegyenek lépéseket a szívbetegség és a stroke által jelentette teher csökkentése érdekében" - tette hozzá Pekka Puska professzor.

Animáció, képgaléria: HáziPatika.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag