A legfőbb stresszok a munkahelyi feszültség

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Világgazdaság Online

Tízből nyolc felnőtt saját bevallása szerint rendszeresen stresszben él - állapította meg a GfK LHS Healthcare legutóbbi felmérése. A felnőtt lakosság számára a stressz legkellemetlenebb tünetei közé az idegesség (36), a feszültség (23) és a szorongás (14 százalék) tartozik.
A stressz hatásait a többség testmozgással, sporttal, sétával, alvással igyekszik levezetni. Ám a szervezetünket érő stresszhatások kedvezőek is lehetnek, előremozdítanak, az alkalmazkodóképesség növelésével a pszichés és fizikai állóképesség javulását eredményezhetik.
Ezekre a jelzésekre figyelni kell, a megszokott életritmusból ki kell kapcsolódni, csökkenteni kell a stresszterhelést. Aki nem lép, ahelyett a szervezete cselekszik, így eredményezve egyfajta "kényszerpihenőt".
A felmérés szerint tízből nyolc válaszadó érezte már, hogy mindenképpen meg akar szabadulni a stressztől, ez leginkább a feszültség oldását, illetve a helyzeten való túljutást jelenti. A stresszes állapot enyhülését a megkérdezettek általában abból érzékelték, hogy megnyugodtak, közérzetük jobb lett, megkönynyebbültek.
A fizikai aktivitás jelentős szerepet kap a stressz leküzdésében az ülő- és a fizikai munkát végzők esetében egyaránt. Legtöbben sporttal, valamilyen testmozgással és sétával igyekeznek megszabadulni ettől, ám vannak, akik inkább szembenéznek a problémával, és megszüntetik annak okát. A stressz levezetésének gyakori formája az alvás és a relaxálás, de van, aki egyszerűen igyekszik elterelni figyelmét a helyzetről és mással foglalkozik, és van, aki kibeszéli magából a problémát. Akik nehezebben alkalmazkodnak a stresszhez, a levezetésére könnyebben választanak hosszú távon veszélyes technikákat, a dohányzást vagy a kényszeres evést. VG

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag