A C-vitamin megkönnyíti a stressz leküzdését

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Huták Judit

  HáziPatika.com

Napjainkban talán nincs is olyan ember, akit ne érintene nap mint nap a stressz. Ez a krónikus "állapot" sajnos sok betegség előzményének és okozójának tekinthető - szerencsére, a C-vitamin ennek leküzdésében is segítségünkre lehet.

A stressz káros hatásairól szinte már mindenki hallott: tudjuk, milyen rossz hatással van a szív- és érrendszerre, az idegrendszerre, az emésztésre, a fizikai és lelki állapotra. Az egyik legegyszerűbb "fegyver" a stressz hatásainak csökkentésére, ha rendszeresen elegendő mennyiségű C-vitamint juttatunk a szervezetünkbe. A sokak által "csodaszernek" tartott, igen népszerű mikrotápanyag ugyanis több módon is a segítségünkre lehet!

Kezdjük rögtön azzal a tulajdonsággal, melyet mindenki ismer: a C-vitamin immunerősítő hatása nagyon hatékony segítséget jelenthet az idegeskedéssel és feszültséggel teli napokban. A tartósan fennálló stressz immungyengítő hatású, a szervezetünk kevésbé tud védekezni a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben, így gyakran még a legkisebb megfázás is ledönthet bennünket a lábunkról (ami természetesen újabb jó adag stresszel jár együtt).

A C-vitamin emellett érerősítő hatású: segít fenntartani az erek rugalmasságát és ellenálló-képességét, így hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, a magas vérnyomás okozta kellemetlen tünetek leküzdéséhez is; csökkenti a trombózis és a stroke veszélyét. A C-vitaminnak a stresszhormonok szintézisében, illetve lebontásában is fontos szerepe van, így segíti a hormonrendszer "válaszreakcióinak" egyensúlyban tartását.

A C-vitamin önmagában természetesen nem ellenszere a stressznek, de hozzájárulhat a stressz elleni küzdelemhez. Sőt, kutatások szerint azok, akiknek a szervezetében magasabb és kiegyensúlyozottabb volt a C-vitamin mennyisége, nemcsak könnyebben birkóztak meg a stressz biológiai és pszichológiai hatásaival, de gyorsabban meg is tudtak nyugodni, könnyebben zökkentek vissza a "normális", stresszmentes életbe.

A C-vitamin stresszes szervezetre gyakorolt hatásait nem csak közvetlenül érdemes vizsgálni! Minden olyan tevékenységhez ugyanis, mely segíti a stressz elleni küzdelmet, a C-vitamin is nélkülözhetetlen. A sportnál, mozgásnál a C-vitamin biztosítja a megfelelő energiaellátást és fokozza a teljesítményt; ha pedig a szintén stresszcsökkentő napfényt szeretnénk "igénybe venni", akkor a C-vitamin védi a szemünket a káros sugarak okozta károsodástól, a bőrünket pedig az idő előtti öregedéstől, ráncosodástól.

A stressz leküzdéséhez nem elég egy pohár magas C-vitamin tartalmú narancslé reggelire. A szervezetünk sejtjeinek folyamatosan szüksége van erre a fontos mikrotápanyagra, főleg stresszes helyzetekben, melyekben megnőhet a C-vitamin-igény. Mivel a C-vitamin vízben oldódik, nem raktározza azt el a testünk, nem tudjuk "előre" begyűjteni a szükséges mennyiséget. Ráadásul, a stresszes életmódot folytatókra nem éppen a kiegyensúlyozott és rendszeres étrend a jellemző, így olyan készítményre van szükségük, mely könnyedén és hosszú távon biztosítja a szükséges C-vitamint.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag