Mi az a pszichotikus epizód?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy új vizsgálatban arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy pontosan mekkora az aránya a társadalomban azoknak az embereknek, akiknek volt már érzékcsalódásuk vagy hallucinációjuk.

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ találjanak, a kutatók összesen 61 ezzel kapcsolatos tanulmány metaanalízisét végezték el. Az eredmények szerint az életút során átlagosan 7,2 százalék az esélye annak, hogy az ember pszichotikus állapotot éljen át. Ez az arány lényegesen magasabb, mint a pszichotikus megbetegedések (pl. skizofrénia) megjelenési aránya, ami csak 0,7 százalék.

Mi az a hallucináció?

Nem is annyira egyszerű dolog az, ha valaki hangokat hall a fejben. Vannak-e testi tünetek is? Kattintson!

Korábbi vizsgálatok arra jutottak, hogy a pszichotikus epizódok előre jelzik a mentális megbetegedéseket, így például a hangulatingadozást, a szerhasználatot, a szorongást, a skizofréniát, illetve a totális pszichózist. A mostani vizsgálatban a WHO (World Health Organization; Egészségügyi Világszervezet) adatait is felhasználták, amelyek világszerte 18 ország - Észak- és Dél-Amerika, Afrika, a Közel-Kelet, Ázsia, Európa és a Csendes-óceán déli vidékének területeiről - tartalmazzák. Az adatokat az ausztrál University of Queensland kutatói összesítették.

Ebből az derült ki, hogy a megkérdezett 31261 felnőtt 5,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az élete valamely pontján tapasztalt már pszichotikus epizódot. Ez a pszichotikus tapasztalat fajtái szerint úgy oszlik meg, hogy 5,2 százalék hallucinációt, 1,3 százalék pedig érzékcsalódást tapasztalt meg.

Az emberek 5,8 százaléka már hallucinált

Az emberek 5,8 százaléka már hallucinált


A vizsgálatból az is kiderült, hogy a nők magasabb arányban élnek át pszichotikus epizódot, mint a férfiak: a nőknél az arány 6,6 százalék, míg a férfiaknál 5 százalék. Érdekes összefüggést mutat a pszichotikus epizódok megjelenésének az aránya az ország gazdasági helyzetével is: az arány a közepes jövedelmű országokban a legmagasabb (7,2 százalék), míg a magas jövedelmű országokban csak 6,8 százalék; legalacsonyabb pedig a szegény országokban (1,3 százalék).

Az új kutatás legfőbb jelentősége az, hogy az adatok alapján meg lehet állapítani azokat a rizikófaktorokat, amelyek megnövelik a pszichotikus epizódok bekövetkeztének a valószínűségét. Az adatokból az is kiderült például, hogy a nem házasok, illetve a munkanélküliek körében szignifikánsan magasabb a pszichotikus epizódok megjelenési aránya. Az is kiderült, hogy egy adott területen a migránsok kevésbé valószínű, hogy hallucinációt éljenek át, mint az őslakosok.

Forrás: www.medicalnewstoday.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag