Megvan a magyarázat a poszttraumás stresszre

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A volt katonákat és katasztrófák túlélőit érintő poszttraumás stresszbetegség (PTSD) kutatásából kiderül, kik lehetnek sérülékenyebbek a betegséggel szemben, és hogyan lehet a legjobban kezelni az egyes eseteket.

"Érdekes módon vannak olyan emberek, akik amikor extrém stressznek vannak kitéve, a hormonprofiljuk meglehetősen egyedülálló" - nyilatkozta Deane Aikins, a Yale Egyetem pszichiátere a Tudományos Haladás Amerikai Társaságának (AAAS) éves ülésén. "Nem éri el ugyanazt a csúcspontot, mint a többiek esetében. Tehát amikor mi már sikítozunk a székünkben, bizonyos emberek egyszerűen nem feszültek. Stresszhormon-szintjük egyszerűen alacsonyabb, és a peptidek, melyek a stresszt szabályozzák, sokkal magasabbak".

Aikins annak a kutatásának eredményeit közölte, amelyet amerikai katonákon, köztük különleges alakulatosokon végzett, erős stresszt kiváltó helyzetek szimulációjával. "Egyes emberek tehát feszült helyzetben nyugodtabbak, és ezekben az időszakokban rendkívül jól teljesítenek, amikor én például segítségért kiáltoznék."

Az eredmények azt mutatják, hogy "előre jelezhetjük, kik azok a személyek, akik ezzel a különleges nyugodtsággal viselkednek magas stressz esetén. Ezt pedig két héttel a stresszes eseményt megelőzően megtehetjük, tehát megmondhatjuk, ki fog nagyon jól teljesíteni."

Két háború megvívása után az amerikai hadügyminisztérium szembe találta magát a PTSD kellemetlen következményeivel, és az ezzel kapcsolatos magas érzelmi és egészségügyi kiadásokkal. Becslései szerint az Irakból hazatérő katonák 20 százaléka szenved PTSD-ben.

Karestan Koenen, a Harvard Egyetem közegészségügyi professzora szerint annak ellenére, hogy sokan esnek át traumákon, például nemi erőszakon, természeti katasztrófákon vagy erőszakos bűncselekményeken, nem mindenkiben alakul ki poszttraumás stresszbetegség.

"Nemi erőszak esetében például a nők körülbelül 50 százalékában alakult ki a rendellenesség. Ez miért van? Az egyik dolog a trauma súlyossága, de arra is rájöttünk, hogy a kisgyermekkor és a genetikai tényezők is befolyásolják, hogy kiben alakulhat ki idősebb korában PTSD."

A kutató elmondta, hogy egy "új-zélandi csapattesttel dolgoznak, az alanyokat születésüktől a 30-as éveikig vizsgálják, és azt térképezik fel, mi jelezheti előre azt, hogy kiben alakul ki PTSD, ha később valamilyen trauma éri." A kutatócsoport szerint a következő tényezők, alacsony IQ 5 éves korban, nehéz természet 3 éves korban, valamint a családi környezeten belül a szegénység, depressziós anya, gyakori költözés vagy fiatalkori elválasztás a szülőktől hajlamosíthatja az embereket a betegségre. Egyesek genetikai variánsaik miatt sérülékenyebbek a traumás hatásokkal szemben. Mostanra tudjuk, hogy a PTSD nemcsak a traumával áll összefüggésben, hanem a kisgyermekkori jellemzők, a családi környezet és a genetikai tényezők is befolyásolják, hogyan reagálnak az emberek az életük során őket érő szörnyű eseményekre.

Jordan Grafman, az Országos Egészségügyi Intézet Neurológiai Betegség és Stroke Kutatóintézetének munkatársa elmondta, hogy egy másik, vietnami veteránok részvételével készített tanulmány azt mutatta, hogy azokban, akiknek egy bizonyos agyi terület sérült, nem alakul ki a PTSD.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag