Létrejött az Országos Pszichiátriai Központ

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Megalakult az Országos Pszichiátriai Központ (OPK), melynek megvalósításában nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a Semmelweis Egyetem is. A központ létrehozását az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is üdvözölte. Az OPK kialakításával párhuzamosan az egészségügyi tárca - szintén a szakterület szoros együttműködése mellett - megkezdte a mentális egészség fejlesztéséről szóló Lelki Egészség Országos Program széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetését is, mely a 2009. március 4-én megtartott konszenzus konferenciával zárult le - közölte az egészségügyi tárca.

Az OPK az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szervezeti keretei között működő Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ (OSZMK) önálló szervezeti egysége. Székhelyét a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika biztosítja, hiszen a pszichiátriai kutatások jelentős része korábban is az egyetem tanszékein zajlott. A Központ szakmai felügyeletével az egészségügyi miniszter Prof. Dr. Bitter Istvánt, a klinika igazgatóját bízta meg - olvasható a közleményben.

A Központ nem betegellátást, hanem - a szakfelügyelő főorvosokkal közösen - módszertani munkát végez, így minden a pszichiátriai ellátással kapcsolatban felmerülő kérdésben kompetens.

Adatgyűjtést és adatfeldolgozást végez, feladata elősegíteni a betegellátás színvonalának emelését, a tudományos kutatások elősegítése, és a pszichiátriával kapcsolatos jogi kérdések áttekintése.

A Központ egyik rövidtávú feladata, hogy felmérje a szakterület humán erőforrásait, részt vegyen a szakmai minimumfeltételek kidolgozásában.

A Központ szorosan együttműködik a szakma egyéb szervezeteivel így a Magyar Pszichiátriai Társasággal, a Pszichiátriai Szakmai Kollégiummal.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag