Lélekvesztőn járó ifjúság

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

(MTI-Press) - A lélekvesztő olyan csónak, amely könnyen billen. Akárcsak az ifjú lélek, amely a billenéssel éppúgy elsüllyedhet a napok viharában, mint a gyenge vízijármű a hullámok áradatában. A lelki problémákkal, netán betegségekkel terhelt fiatal sok esetben segítség nélkül marad, az intézményes lehetőségek pedig a szakember szerint sem elégségesek.
Megmaradt-e a gyermekkor öröme a mai gyerekeknek? Mondható-e ma is felhőtlennek, gondtalannak az ifjúkor? Vagy írjuk korunk rovására, hogy egyre több fiatal kénytelen pszichológushoz járni, vagy gyógyulását pszichiátertől várni?
- A gyakorló pszichiáter hogy látja: mennyire egészségesek a mai fiatalok?
- A gyerekek és a serdülők körében a pszichés eredetű betegségek sajnos megütik a népbetegség szintjét. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a beteg gyerekek száma az utóbbi időkben gyarapodott, akkor valóban lehangoló képet kapunk. Ma Magyarországon körülbelül négyszázezer gyereknek lenne szüksége valamilyen szintű pszichiátriai, lelki segítségre. Ezen a kórházi, ideggondozói, nevelési tanácsadókban történő kezeléseket, és ellátást értem. Megdöbbentő számadatként mondhatom, hogy a serdülő korosztályban a külső halálokok közül második helyen van az öngyilkosság. Hátterében legtöbbször pszichiátriai betegséget találni, ezen belül is a depressziót - állítja beszélgetőpartnerünk, Dr. Herczeg Ilona, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főorvosa.
- Hol keressük a lehangoló számadatok okait?
- A pszichiátriai betegségeknek több okát ismerjük. Vannak köztük, ahol döntőek az örökletes genetikai hatások, másoknál a környezeti tényezők dominálnak. Az a világ, amelyben ma élünk, meglehetősen zaklatott. Régebben voltak fix kapcsolatok a különböző közösségekben, amelyek szétzúzódtak a társadalmi változásokkal. Ma nagy bizonytalanságban él a felnőtt társadalom, s ez a gyerekeknél ez hatványozottan jelentkezik, hiszen ők a legkiszolgáltatottabbak.
- Beszélhetünk a szülők felelősségéről?
- Természetesen, de ahhoz, hogy jobb legyen a gyerekkor, stabilabb körülmények között kellene élni a szülőknek, s az is hasznos lenne, ha több ismerettel rendelkeznének azokról a betegségekről, melyek gyermekeik egészségét fenyegetik. Az is gond, hogy jelenlegi egészségügyi kultúránkban nem tudják az emberek, hogy pszichés eredetű problémáikkal hova fordulhatnak - jegyzi meg dr. Herczeg Ilona.
- Nézzük a gondokat a gyerekek szemszögéből. Az apjához nem mehet, mert dolgozik, az anyja elfoglalt. Nincs szüksége a gyereknek pszichológusra, pszichiáterre, még egészségesen is?
- Biztosan jó lenne, hiszen pillanatnyilag - legjobb esetben - a barátoktól kaphatnak tanácsot. Régebben létezett egy iskolapszichológusi hálózat. Ha ez ma is működne, már önmagában tudna segíteni, mint ahogy az iskolai gyerekprogramok is hasznosak lennének.
- Leggyakoribb betegségként említette a depressziót. Valószínűleg még súlyosabb esetekkel is találkozhatunk.
- A legsúlyosabb pszichiátriai betegség a skizofrénia, bár arra is lehetne megelőző programot készíteni, ami egyébként valamennyi pszichiátriai problémára igaz. Fontos tudni, valamennyi betegség gyógyítható, ha nem is könnyen. A pszichiátria azonban nem egy emberes orvosi szakma Több szakembernek kell együtt dolgoznia, pszichiáter, gyógypedagógus, család közreműködése szükséges.
Hamary Dénes
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag