Lélekvesztőn járó ifjúság

Kövessen minket!

(MTI-Press) - A lélekvesztő olyan csónak, amely könnyen billen. Akárcsak az ifjú lélek, amely a billenéssel éppúgy elsüllyedhet a napok viharában, mint a gyenge vízijármű a hullámok áradatában. A lelki problémákkal, netán betegségekkel terhelt fiatal sok esetben segítség nélkül marad, az intézményes lehetőségek pedig a szakember szerint sem elégségesek.
Megmaradt-e a gyermekkor öröme a mai gyerekeknek? Mondható-e ma is felhőtlennek, gondtalannak az ifjúkor? Vagy írjuk korunk rovására, hogy egyre több fiatal kénytelen pszichológushoz járni, vagy gyógyulását pszichiátertől várni?
- A gyakorló pszichiáter hogy látja: mennyire egészségesek a mai fiatalok?
- A gyerekek és a serdülők körében a pszichés eredetű betegségek sajnos megütik a népbetegség szintjét. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a beteg gyerekek száma az utóbbi időkben gyarapodott, akkor valóban lehangoló képet kapunk. Ma Magyarországon körülbelül négyszázezer gyereknek lenne szüksége valamilyen szintű pszichiátriai, lelki segítségre. Ezen a kórházi, ideggondozói, nevelési tanácsadókban történő kezeléseket, és ellátást értem. Megdöbbentő számadatként mondhatom, hogy a serdülő korosztályban a külső halálokok közül második helyen van az öngyilkosság. Hátterében legtöbbször pszichiátriai betegséget találni, ezen belül is a depressziót - állítja beszélgetőpartnerünk, Dr. Herczeg Ilona, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főorvosa.
- Hol keressük a lehangoló számadatok okait?
- A pszichiátriai betegségeknek több okát ismerjük. Vannak köztük, ahol döntőek az örökletes genetikai hatások, másoknál a környezeti tényezők dominálnak. Az a világ, amelyben ma élünk, meglehetősen zaklatott. Régebben voltak fix kapcsolatok a különböző közösségekben, amelyek szétzúzódtak a társadalmi változásokkal. Ma nagy bizonytalanságban él a felnőtt társadalom, s ez a gyerekeknél ez hatványozottan jelentkezik, hiszen ők a legkiszolgáltatottabbak.
- Beszélhetünk a szülők felelősségéről?
- Természetesen, de ahhoz, hogy jobb legyen a gyerekkor, stabilabb körülmények között kellene élni a szülőknek, s az is hasznos lenne, ha több ismerettel rendelkeznének azokról a betegségekről, melyek gyermekeik egészségét fenyegetik. Az is gond, hogy jelenlegi egészségügyi kultúránkban nem tudják az emberek, hogy pszichés eredetű problémáikkal hova fordulhatnak - jegyzi meg dr. Herczeg Ilona.
- Nézzük a gondokat a gyerekek szemszögéből. Az apjához nem mehet, mert dolgozik, az anyja elfoglalt. Nincs szüksége a gyereknek pszichológusra, pszichiáterre, még egészségesen is?
- Biztosan jó lenne, hiszen pillanatnyilag - legjobb esetben - a barátoktól kaphatnak tanácsot. Régebben létezett egy iskolapszichológusi hálózat. Ha ez ma is működne, már önmagában tudna segíteni, mint ahogy az iskolai gyerekprogramok is hasznosak lennének.
- Leggyakoribb betegségként említette a depressziót. Valószínűleg még súlyosabb esetekkel is találkozhatunk.
- A legsúlyosabb pszichiátriai betegség a skizofrénia, bár arra is lehetne megelőző programot készíteni, ami egyébként valamennyi pszichiátriai problémára igaz. Fontos tudni, valamennyi betegség gyógyítható, ha nem is könnyen. A pszichiátria azonban nem egy emberes orvosi szakma Több szakembernek kell együtt dolgoznia, pszichiáter, gyógypedagógus, család közreműködése szükséges.
Hamary Dénes
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +13 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag