Lehet, hogy Önnek a placebó is hat!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Új génvariációkat fedeztek fel az Uppsalai és Göteborgi Egyetemek kutatói, melyek befolyásolhatják a placebo hatást, és azt az agyi mechanizmust, mely azokat jellemzi, akik reagálnak a placebóra - olvasható a Journal of Neuroscience-ben megjelent tanulmányban.

Mindez azért érdekes, mert a gyógyszerkísérletek során közismert tény, hogy a résztvevők ugyanolyan jól reagálhatnak a placebóra és a cukortablettákra, mint a valódi hatóanyagra. Nehéz azonban magyarázatot adni arra, hogy miért csak bizonyos emberek lesznek jobban a placebótól.

A kutatás során 108, társas fóbiáktól szenvedő embert vizsgáltak PET-CT segítségével.
Egy kezelési tanulmányban vettek részt, mely azt vizsgálta, hogy a feszültségoldó gyógyszerek miként befolyásolják az agyműködést. A résztvevők egynegyede kapott placebót.
Ez egy kettős vak tanulmány volt, ami azt jelenti, hogy sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, hogy ki kapta a cukortablettát a gyógyszer helyett. A nyolchetes kezelés előtt és után előadást kellett tartaniuk, miközben figyelték az agyi aktivitásukat.

Miután elvégezték az összes mérést és elemezték az eredményeket, kiderült, hogy a placebo csoport 40 százalékánál ugyanúgy csökkent a feszültség, mint a gyógyszeres csoport esetében.

Azoknál, akik jól reagáltak a placebóra, a halántéki lebeny amygdalájának aktivitása csökkent, míg a többieknél ezt a jelenséget nem figyelték meg. Korábbi kutatások már felfedték, hogy az amygdala az érzelmi reakciók kulcsszereplője. A szerotonin-aktív gyógyszerek és a kognitív viselkedésterápia egyaránt ennek a területnek az aktivitását csökkenti.
"A sikeres placebokezelés ugyanilyen elven működik az agyban" - mondta Tomas Furmark, az Uppsalai Egyetem Pszichológiai Tanszékéről, a tanulmány vezetője.

A tanulmány emellett tanulmányozott két gént, melyek befolyásolják a szerotonin újra felszívódását és szintézisét az agyban.
A tanulmány első ízben mutatta ki, hogy a gének úgy befolyásolják a placebo-hatást, hogy szabályozza a hajlamot a reakcióra az érzelmekért felelős agyi területen. Ennek jelentős hatása lehet a gyógyszerkísérletek során, és más tanulmányoknál, melyek placebót használnak fel.
"Az eredmények arra utalnak, hogy a génvariációk befolyásolhatják annak bemutatását, hogy az aktív terápia hatásosabb a placebónál. Lehet, hogy a gének arra is választ adnak, egyes emberek miért reagálnak olyan rosszul a feszültségoldó gyógyszerekre és a pszichoterápiára" - mondta Tomas Furmark.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+8, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég további eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag