Krónikus fejfájás és öngyilkosság

Kövessen minket!

A krónikus fejfájásban szenvedő serdülőknél átlagosan hatszorosára növekszik az öngyilkosság rizikója az átlagnépességhez viszonyítva.
Ezt állapította meg egy nemrégiben megjelent tanulmány, amelyben 7900, 12-14 éves tajvani iskolás adatait dolgozták fel.
Krónikus fejfájásról beszélhetünk, ha egy hónap alatt legalább tizenötször volt, alkalmanként legalább két órás fejfájásos időszak.
A fejfájós gyerekeknél végzett célzott pszichiátriai vizsgálat közel az esetek felében legalább egy pszichiátriai betegséget véleményezett. A leggyakoribb diagnózis a depresszió (21%) és a pánikbetegség (19%) voltak. A kérdőívvel feltárt fokozott öngyilkossági veszély szintén igen magas arányban, az esetek 20%-ában megjelent, ami jelentősen meghaladja a hasonló korúaknál tapasztalható átlagos értéket. A migrénes típusú fejfájások esetén a pszichiátria betegség együttes előfordulása 3,5-szer gyakoribb volt, mint a nem migrénes típusú fejfájásoknál. A vizsgálatban a bevezető tünetekkel (aurával) járó migrénes betegeknél találták a legtöbb pszichiátriai zavart és a legmagasabb öngyilkossági rizikót.
Az idézett vizsgálatban a fejfájós betegek 67%-ánál véleményeztek migrénes fejfájást, ezek durván egynegyede járt együtt aurával is. A depresszió előfordulása jóval gyakoribb volt a lányok, mint a fiúk között (37% vs 10%), és az idősebb korúak között szintén magasabb volt az arány, mint a fiatalabbak csoportjában.
A vizsgált fiatalok között a pszichiátria zavarokkal küzdők nem jártak többször orvosnál, ami arra utal, hogy a szülők nem tulajdonítottak megfelelő figyelmet a gyermekük pszichés természetű zavarainak.
A migrénes fejfájás biokémia alapja éppúgy a szerotonin rendszer zavara, ahogy azt a legtöbb depresszió és szorongásos kórkép esetén is megállapították. Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy a depresszió és szorongásos zavarok kezelésére szolgáló, a szerotonerg rendszer működését helyreállító antidepresszív gyógyszerek jótékony hatásúak lehetnek a migrénes vagy másfajta fejfájástól szenvedő betegeknél is.
Fontos tehát levonnunk a következtetést: a serdülőkori fejfájásos panaszok hátterében igen gyakoriak a lelki zavarok, az egyértelmű pszichiátriai betegségek, amelyek igen gyakran fokozott öngyilkossági rizikót eredményeznek. Az orvosnak ezek ismeretében célzottan kell keresni a fejfájás hátterében megbújó vagy az azzal egyidejűleg fennálló pszichiátriai zavarokat. Ezek felismerése és megfelelő kezelése tehát jelentősen javíthatja a panaszokat, és megelőzhet a legsúlyosabb szövődményeket.
Forrás: Neurology. 2007;68:1468-1473
2007-05-13 16:32
Forrás: Weborvos Dr. Lakatos László

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag