Komoly bajok az autisták ellátásában

Jogszabályi és szakmai problémák miatt nem juthatnak az állapotuknak megfelelő kezeléshez az autizmus spektrumzavarral élő emberek a pszichiátriai ellátásuk során - állapította meg az alapvető jogok biztosa.

Az alapjogi biztosnál egy anya adott hangot elégedetlenségének felnőtt, autista gyermeke pszichiátriai ellátásának körülményei és módja, valamint a kötelező gyógykezelés szükségességének megállapításával kapcsolatos eljárás miatt.

Elégtelen kórházi körülmények

Székely László megállapította, hogy az intézményben sem az ápolási körülmények, sem a személyi feltételek nem voltak adottak a kiszolgáltatott, autista páciens gyógykezeléséhez és ellátásához. Többágyas, zsúfolt szobában helyezték el, ahol ismeretlen környezet és emberek vették körül, valamint nem volt jelen sem gyógypedagógus, sem elérhető gondozó.

Az ombudsman szerint az elhelyezési körülmények miatt is került olyan állapotba a páciens, hogy a személyzet csak korlátozó intézkedések alkalmazásával tudta biztosítani a biztonságos és zavartalan ellátást. Az iratokból kiderült, hogy többször is a jogszabályba ütköző módon alkalmazták ezeket a korlátozó intézkedéseket. Az egyik esetben például a végtagjainál fogva rögzítették az autista férfit az ágyában, amiért önként nem akart ottmaradni és bemászkált más kórtermekbe.

A jelentés rámutatott: a személyzet kapacitásának tartós hiánya vezetett oda, hogy a korlátozó intézkedés alkalmazásakor a kórház a világos törvényi előírások ellenére sem értesítette a törvényes képviselőt.

Hiányosságok a betegdokumentációban is

A vizsgálat során kiderült, hogy nincs olyan hiteles nyilvántartás, amelyből az egészségügyi szolgáltatók közvetlenül, ingyenesen kideríthetnék, a beteg gondnokság alatt áll-e, ki a gondnoka és hol érhető el. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy az anya senkitől sem kapott értesítést a fia kezelése során megtartott többszöri elmeszakértői vizsgálatról és a bírósági szemlékről, így nem is lehetett jelen rajtuk.


Székely László szerint az autizmus spektrumzavarral élők igazságügyi elmeorvosi vizsgálatának eredménye még a megfelelően kialakított környezetben is kérdéses lehet, mivel a szakértői felkészítés nem mindig terjed ki a felnőtt autisták specifikus vizsgálatára, viselkedésük elemzésére.

Nincsenek meg a szükséges irányelvek

Az ombudsman véleménye az, hogy az autisták gyógyításához, ápolásához jelenleg nincsenek érvényes irányelvek, a korábbiak ugyanis 2013-ban hatályukat vesztették, az új pedig immár harmadik éve készül, de a megbízott fejlesztőcsoport folyamatosan csak a határidő módosítását kérte. Ez jelen állás szerint idén december.

Nemzetközi adatok szerint minden ezer emberből hatnál jelentkezik az autizmus spektrumzavar.

Az alapvető jogok biztosa szerint szükséges - a megfelelő szakmai háttér bevonásával - a jelenlegi szabályozás és gyakorlat mielőbbi átgondolása és kiegészítése, ez biztosítaná ugyanis, hogy az autizmus spektrumzavarral élők megkapják az állapotuk javításához szükséges valódi segítséget.

A szakértői felkészítés nem mindig terjed ki a felnőtt autisták specifikus vizsgálatára, viselkedésük elemzésére
A szakértői felkészítés nem mindig terjed ki a felnőtt autisták specifikus vizsgálatára, viselkedésük elemzésére

Sürgető jelzések az érintett fórumokon

Székely László az emberi erőforrások miniszterének erről küldött ajánlást, a konkrét panaszügyben pedig felkérte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatóját, hogy teremtse meg a kórház jogszabályi előírásoknak megfelelő, a betegjogok érvényesülését lehetővé tevő működésének feltételeit. A kórház főigazgatójánál azt kezdeményezte, jobban ügyeljenek a jogszabályi előírások maradéktalan betartására, a dokumentációs rendre, a gondnoksággal összefüggő adatfelvétel pontosságára.

Székely László az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatójához azzal a kéréssel fordult, segítse elő, hogy a gyakorlatban nélkülözhetetlen szakmai irányelv mielőbb elkészüljön.

Életmódváltók

Legnézettebb videónk: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugaton, nyugaton felszakadozik a felhőzet, másutt még erősen felhős lesz az ég, délen és keleten helyenként még eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag