Ijesztő: ennyi magyar gondol öngyilkosságra

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ismét késik a gyermekpszichiátria és addiktológia támogatása, a tavaly ígért 6 milliárd forintot talán jövőre kaphatják meg az intézmények.

Hiába áll a Heim Pál kórház Gyöngyösi úti telephelyén a felújított épület, amely otthont adhatna az új központnak, nincs forrás az infrastruktúra kialakítására és a működtetésre. Pedig ez a központ a legsúlyosabb eseteket látná el. Ahhoz, hogy az épület fogadhassa a betegeket, 1,5-1,8 milliárd forintra lenne szükség, a döntéshozók azonban egyelőre várakozó állásponton vannak - tudta meg a Magyar Nemzet.

Magyarországon a fiatalok 25 százaléka foglalkozik visszatérően az öngyilkosság gondolatával, és 12 százalékuk gondolt már arra, hogy jobb volna, ha nem is élne - mondta a lapnak Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa, igazságügyi gyermekpszichiáter. Szerinte mindezt egy öt éve végzett nemzetközi felmérésből tudhatjuk, amely Európában vizsgálta a 14 és 16 év közötti fiataloknál az öngyilkosságok jelenlétét.

Sok magyar fiatalt foglalkoztat az öngyilkosság gondolata

A helyzet azóta valószínűleg romlott, Magyarországon azonban nincs arra vonatkozó friss felmérés, hogy hány gyermek kísérelt meg véget vetni az életének, vagy foglalkozik az öngyilkosság gondolatával. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján mindössze annyi tudható: 2014-ben két 14 évnél fiatalabb gyermek követett el öngyilkosságot, 2015-ben hármat nem sikerült megmenteni ebből a korcsoportból. A 15-19 évesek közül 2014-ben 23-an, tavaly 27-en haltak meg öngyilkosság miatt.

Cáfolják az elterjedt nézeteket

Sófi elmondta: intézményükben jelenleg is zajlik olyan kutatás, ami a kórházi ellátást igénylő, öngyilkossági kísérletet elkövető gyermekek pszichológiai, pszichiátriai, tanulási, bűnelkövetői és szerhasználattal összefüggő analízise. Ennek eredményeiről egyelőre annyit lehet tudni: a közfelfogásban és a szakmában elterjedt nézeteket cáfolva drámaian csökken az az életkor, amikor önsértést követnek el a gyerekek.

A pszichiáter felbecsülhetetlen segítséget nyújthat a hiperaktív gyerekek szüleinek: nemcsak a diagnózist állíthatja fel, de figyelemmel kísérheti a gyerek fejlődését, tanácsokat adhat és gyógyszeres kezeléssel is támogathatja a családot. Részletek! 

Azért, hogy a fiatalok megfelelő segítséget kaphassanak, 2015 tavaszán a kormányzat felkérte a hazai szakértőket - köztük a Heim Pál Gyermekkórház orvosait -, hogy dolgozzanak ki olyan mentálhigiénés programot, amelyre mindenképpen szükség lenne a gyermekek szellemi, pszichés jóléte érdekében. A tervek szerint az egészségügyi államtitkárság hatmilliárd forintot szánt a programra, amely idén indult volna. Hiába készült azonban el a szakmai terv, a forrás hiányzott.


A napokban Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár azonban azt közölte: a következő években is folytatódnak a gyermekegészségügyet érintő fejlesztések, 6 milliárd forintot fordítanak a gyermek- és ifjúságpszichiátria, az addiktológia és a mentálhigiénés ellátórendszer feltételeinek javítására.

Sófi Gyula kifejtette, hogy ez ugyanaz a hatmilliárd forint, amiről tavaly is szó volt, így nem tudni, hogy jövőre vajon valóban elindulhat-e a fejlesztés. Pedig nagy szükség volna rá, hiszen egy hétvége alatt a náluk kezeltek 25-30 százaléka öngyilkossági kísérlet miatt érkezik.

Forrás: mno.hu

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Sok idős embert a gyermeke ápolCsalád

Sok idős embert a gyermeke ápolErősödik a nem anyagi segítségnyújtás szerepe

Miért fontos a rostdús táplálkozás?Aranyér

Miért fontos a rostdús táplálkozás?A rostokban gazdag étrenddel az aranyérbetegség kialakulása megelőzhető

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?Arcápolás

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?A BB-krémek a minden napi használat során sem ártanak az arcbőrnek

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetEndometriózis

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetA közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség

Az arctisztítás forradalmaMicella

Az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

ProsztataInkontinencia

ProsztataÁllandó vizelési inger férfiaknál

Fejfájás? Időjárási frontok

Fejfájás? Nézze meg a mai napra vonatkozó frontadatokat!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+4, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt az Alföld és a Duna-Tisza közének nagy részén alig zavarják majd felhők a szikrázó napsütést, másutt változóan felhős időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag