Hogyan mondjunk le szenvedélyünkről?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A leszoktatást elősegítő programba bevont dohányosok feltűnően nagyobb valószínűséggel hagynak fel káros szenvedélyükkel, mint azok, akikben felelősségre vonással próbálnak bűntudatot ébreszteni - állítják kanadai pszichológusok.
Az eredményre vágyó egészségnevelőknek olyan technikákat kell kidolgozniuk, amelynek révén az egyén belső motivációját képesek erősíteni. Úgy tapasztalják, a családtagoknak is ennek szellemében kell megszervezni az otthoni "nevelést", mert régi megfigyelés, hogy a saját és mások egészségét romboló magatartás elitélendő voltáról szóló példabeszédek  többnyire ellenérzést, és főként dacot váltanak ki. A számonkérések, a szidalmak gyakran többet ártanak, mint használnak. Amennyiben a környezet tagjaiban van elég türelem és a szenvedélybeteg személyisége alkalmas rá, érdemes megvárni, hogy kialakuljon benne a belátás, ami végül őszintén átérzett leszokási szándékhoz vezet. A pszichológusok azt is megfigyelték, hogy a cigarettát saját elhatározásból letevő volt dohányosokból lesznek a későbbiekben a passzív dohányzás ártalmai ellen küzdő legelkötelezettebb élharcosok.
A szenvedélybetegséget kutató kanadai intézet (Gaming Research Institute, Alberta) szervezésében a motiváció eredményességéről szóló pszichológiai elméletek szerepéről, helyéről tartott egyik legutóbbi nemzetközi találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy mind az alkoholbetegeknél, mint a játékszenvedély alanyainál a belső elhatározás képes meghozni a valódi megoldást. A szenvedélybetegség és mentális egészség intézetében dolgozó dr. Williams által vezetett munkacsoport vizsgálata is erre utal. A kutatásban résztvevők kontroll csoportja egy leszokást segítő eszközökről szóló listát kapott, és arra ösztönözték őket, hogy orvosuktól kérjenek segítséget.
A speciális programba bevont alanyokkal viszont folyamatos konzultációt folytattak. A programban résztvevőket kikérdezték szándékaikról, a dohányzási történetükről, általános orvosi kórelőzményeikről, emellett életcéljaikról is. Finom - ráutaló - rábeszéléssel arra ösztönözték őket, hogy a kifejezetten rájuk szabott leszoktatási tervezet kialakításában maguk is vegyenek részt. Ez a terv figyelemmel van az egyéni sajátosságokra, lehetőségekre, arra, hogy a dohányzás miként illeszkedik életükbe.
A tapasztalt támogatás, a választási lehetőség jobb motivációt, gyógyszerszedési szándékot és alkalmazkodást, nagyobb kötelességtudatot és végül nagyobb sikert eredményezett. A szakemberek szerint a program olyan járulékos támogatást nyújt a dohányosoknak, amelyre általában egy orvosi rendelés során egyszerűen nincs alkalom. A módszer sikeresen alkalmazható a fogorvosokkal szemben fóbiát érzőknél, a diabéteszeseknél a betegségbelátás kialakításában, hogy jobban elfogadják az inzulinkezelés szükségességét, továbbá a túlsúlyosak életmódváltztoztatásra való rábírásában, a dohányzásról és más szenvedélybetegségekről való leszoktatás elősegítése mellett - olvasható a torontói egyetem honlapján.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag