Hogyan élnek az epilepsziások?

Kövessen minket!

Egy az Epilepsia című folyóiratban publikált vizsgálat elsőként becsülte fel a tudatosult, a beteg által is megfigyelt, aktív epilepszia előfordulását és a californiai epilepsziás felnőttek életminőségét.
A Californiai Egészségügyi Kérdőív (CHIS) - amely az eddigi legnagyobb ilyen jellegű nemzeti vizsgálat - 2003-ban gyűjtött adatai szerint majdnem 300 000 személy (a lakosság 1,2 százaléka) számolt be epilepsziáról a kórtörténetében, míg 182 000 fő (0,7 százalék) aktív epilepsziával élt együtt. Ez utóbbiak gyógyszeres kezelés alatt álltak, vagy legalább egy rohamuk volt az elmúlt három hónapban. - írja a MediPress.
"Mint más krónikus betegségek esetében, az epilepszia is hatással van a fizikális és mentális egészségre, így a napi elfoglaltságokat is befolyásolja" - mondták a tanulmány szerzői, Rosemarie Kobau és David J. Thurman. Az interjú során az aktív epilepsziával élő betegek 36 százaléka nyilatkozta, hogy munkaképtelen, vagy fizikailag korlátozott a munkavégzése. Azoknak a felnőtteknek, akiknél az elmúlt hónapban 9-12 napon át jelentkezett a roham minden nap, meggyengült az egészsége vagy korlátozódott a teljesítőképessége ezeken a napokon, ahhoz a 2-4 naphoz viszonyítva, amikor nem érte őket roham.
Az epilepsziás embereknek rosszabb volt az általános egészségügyi állapota és ehhez néhány viselkedési kockázat is járult, mint például a dohányzás. Az epilepsziával élő emberek nagyobb eséllyel voltak munkanélküliek és éltek alacsony jövedelmű háztartásban. Azon felnőtteknek, akiknek az elmúlt három hónapban rohamuk volt, csak egynegyede szedett gyógyszert betegségére.
Mivel ezek az eredmények kimutatták, hogy az epilepsziások fizikális és mentális egészsége rossz állapotú, az egészségügyi személyzetnek és a döntéshozóknak közbe kell avatkozniuk, hogy tökéletesítsék az egészségügyi ellátást, a munkaerő-képzést és az önmenedzselő programokat, hogy összességében javítsák az epilepsziások életminőségét.
STOP

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag