Gyilkosság áldozatai lehetnek a mentális betegek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A legfrissebb kutatási adatok szerint a mentális betegségben szenvedők általában nagyobb eséllyel lesznek gyilkosság áldozatai.

Az online publikált tanulmány elkészítése során a tudósok egy 2001 és 2008 között, a teljes felnőtt svéd lakosság részvételével készült felmérés adatait használták fel. A vizsgálati periódusban összesen 615 gyilkosság történt és az áldozatok az esetek 22 százalékában mentális betegek voltak az alábbi öt kategóriában: függőség-betegségek, skizofrénia, kedélybetegségek (bipoláris zavar, depresszió), szorongásos betegségek és személyiségzavarok. Más tényezőket is figyelembe véve a tudósok megállapították, hogy a gyilkosság áldozatául esettek aránya a lakosság többi tagjához képest közel ötszörös volt a mentális betegek esetében.
Külön-külön nézve az egyes mentális zavarokat a függőségi betegségben szenvedők körében történt a legtöbb haláleset (esetükben kilencszeres volt a meggyilkoltak aránya), ezt követték a személyiségzavarosok (háromszoros előfordulási arány), a depressziósok (2,6-szeres arány), a szorongásos zavarban szenvedők (2,2-szeres arány) és a skizofréniások (1,8-szeres arány).

"Ennek legvalószínűbb magyarázata, hogy a mentális betegek nagyobb eséllyel élnek olyan szegényebb kerületekben, ahol amúgy is magasabb a gyilkosságok előfordulási aránya" - nyilatkozta Casey Crump, a Stanford Egyetem munkatársa. Emellett a mentális betegek baráti körében nagyobb eséllyel találunk más mentális betegeket is, akik kevésbé ügyelnek saját biztonságukra és mások testi épségére.

A tudósok szerint a mostani kutatáshoz hasonló vizsgálatok segíthetnek a mentális betegek egészségének és biztonságának érdekében hozott rendelkezések meghozatalában. A legfontosabb, hogy a pszichiátriai klinikák és a rendvédelmi szervek egymással együttműködve biztosítsák a mentális betegséggel élők személyes biztonságát és segítsék a konfliktuskezelési képességeik fejlődését - írják a tudósok. A lakhatósági körülmények javítása, valamint az anyagi biztonság, és a függőségi betegségek esetében a leszokást elősegítő kezelés biztosítása szintén segíthet csökkenteni az erőszakos bűncselekmények előfordulását."Világosan látszik, hogy az orvosoknak milyen sokféle potenciális veszélyt kell figyelembe venniük, amikor mentális betegeket kezelnek" - nyilatkozta Roger Webb, a Manchester Egyetem munkatársa. "Ezek az emberek lehetnek elkövetők és áldozatok, hiszen egyaránt lehetnek okozói és elszenvedői is a bűncselekményeknek. Emellett sokan vannak, akik öngyilkosságra vagy túladagolásra hajlamosak, illetve részegek esetében a túlzott agresszió és a balesetveszélyes viselkedés is felmerülhet problémaként."

Bár a vizsgálatok során egyértelmű kapcsolat mutatkozott a mentális betegségek és a gyilkosságok aránya között, a tudósoknak nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32446

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag