Elvándoroltak a pszichiáterek - gyűlésre Debrecenbe, dolgozni Svédországba

Kövessen minket!

A genetikától a közösségi pszichiátriáig sok téma szóba került a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) XV. Vándorgyűlésén, Debrecenben.

A pszichiátriai szakma legnagyobb magyarországi seregszemléjén arról is folyt az eszmecsere, hogy a pszichiátriát ért sokféle megszorítás, szűkítés, rombolás után hol állnak a dolgok, merre haladnak, mi változott.

Az eseményről kiadott közleménybe az áll, hogy a betegeknél is javítani szeretnék a tudat, a valóság észlelésének és az identitásnak, a betegséghez való viszonyulásnak az állapotát. Ez kiváló gyógyszerek mellett is, csak jelentős humán munkával lehetséges. A rehabilitáció hatékonyságának erősítése, keretfeltételeinek kidolgozása éppen ezért volt terítéken.

Arról is beszéltek,hogy a pszichiátriához tartozó rehabilitációs ágyakat - a korábbiakhoz hasonlóan - újra nevesíteni és számszerűsíteni kell, mivel egyébként könnyen elveszhetnek, például más szakmákhoz sorolhatják át őket. Emlékeztettek arra is, hogy az OPNI teljesen megszüntetett ágyaiból 177 pszichiátriai rehabilitációs ágy volt, melyek nem kerültek más intézményhez.

A megfelelő rehabilitáció nélkül az ellátási lánc egyszerűen "szakadozottá" válik, hiszen ez nem egy sebészeti ellátás, ahol a beteg (az esetek nagy többségében) kiszámíthatóan X nap múlva hazamegy. Nem véletlen, hogy az ellátó helyek folyamatosan "ürítési problémákkal" szembesülnek, mivel az aktuális szabályozás értelmében meghatározott időn túl, aktív ágyon, nem tarthatnak beteget.

Depresszió

Depresszió

Sajnos azonban a súlyos skizofrén vagy depressziós betegnek hiába mondják, hogy "gyorsan gyógyulj meg, mivel az ágyon tölthető időd holnap lejár...", ezért az aktív ágyakhoz mindig kell rehabilitációs ágyakat is kapcsolni, a hozzájuk tartozó nappali kórházi háttérrel. Erre vonatkozó miniszteri ígéretet kapott ugyan a szakma, azonban ezen ígéret végrehajtásából egyelőre semmi sem látszik - olvasható a közleményben.

A pszichiáterek elvándorlása tovább folytatódik, sokan vonultak nyugdíjba, illetve elvándoroltak külföldre. Svédország ismét számos magasan kvalifikált pszichiátriai szakemberrel lett gazdagabb, ráadásul ebben a szakmában nincs meg a "kiugrom a hétvégi ügyeletre" lehetősége.
A szakma szerint aki belevág, és rászánja magát az idegen nyelvű terápiavezetés elsajátításra, az végleg kint marad másik országban.
Volt a kongresszusnak olyan előadója, aki sok év után kifejezetten az OPNI-ba tért haza, de most ismét egy amerikai intézmény állt a neve mellett.

Animáció: HáziPatika.com
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag