Előkelő helyen a halállistán a demencia

A statisztikai adatok szerint a demencia vált az elhalálozások első számú okává Angliában és Walesben, megelőzve a szív- és érrendszeri betegségeket. Az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 850 ezer ember szenved demenciában.

Ademencia2015-ben 61 ezer ember halálát okozta, azaz az összes anyakönyvezett halál 11,6 százalékáért az időskori szellemi hanyatlást kiváltó betegségek, köztük az Alzheimer-kór voltak a felelősek.

A brit statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint ennek legfőbb oka a lakosság öregedése, az átlagéletkor emelkedésével ugyanis a demencia egyre gyakoribb betegséggé válik. Az emberek hosszabb ideig élnek, és a más betegségek, köztük a szívbetegségek okozta elhalálozás csökkent.


Szintén szerepet játszik a számok alakulásában, hogy az orvosok ma már hatékonyabban képesek diagnosztizálni a demenciát és a halotti anyakönyvi kivonatokban pontosabban képesek jegyezni az elhalálozás okát.

Nagyobb arányban érintettek a nők

A tavalyi adatok szerint Angliában és Walesben összesen 41 283 nő és 20 403 férfi vesztette életét a demencia következtében. A probléma a nők elhalálozásának 15,2 százalékáért volt felelős, szemben a 2014-es 13,4 százalékkal.

A demencia egyre több ember életét követeli Angliában és Walesben
A demencia egyre több ember életét követeli Angliában és Walesben

A férfiak esetében még mindig a szívbetegség volt a legfőbb elhalálozási ok 2015-ben, míg általánosan a rák jelenti a legnagyobb problémát. A 35-49 éves nők körében például a mellrák a leggyilkosabb kór.

Az 5-19 évesek körében az öngyilkosság a vezető halálok.

A kor előrehaladtával nő a kockázat

Az időskori szellemi hanyatlás jellemzői az emlékezőtehetség romlása, a koncentrációkészség csökkenése, az intellektuális teljesítőképesség olyan szintű romlása, amely már a mindennapi életben is jelentős problémákat okoz. Az életkor előrehaladásával a demencia egyre gyakoribbá válik: a 65-74 év közöttiek mintegy 3 százaléka szenved a demencia valamilyen formájában, míg a 85 éves kor felettieknek már majdnem fele. Leggyakoribb okaként az Alzheimer-kór, továbbá az elégtelen agyi vérellátás okozta szellemi hanyatlás és számos neurológiai betegség említhető.

A szellemi aktivitás fenntartása nagyban segítheti a megelőzést - a demenciáról bővebben ide kattintva olvashat.

A demencia nem elkerülhetetlen velejárója az öregedésnek, betegségek okozzák, amelyek ellen a tudomány képes felvenni a harcot - hangsúlyozta Hilary Evans, az Egyesült Királyság Alzheimer-kutató társaságának képviselője.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +15 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködök főleg északon, északkeleten tartósan megmaradnak, másutt fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag