Átvették az OPNI feladatait

Kövessen minket!

A Semmelweis Egyetem és az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala (OTH) valamint Országos Szakmai Módszertani Központja (OSZMK) megnyugtató módon viszi tovább az Országos Pszichiátriai Klinika módszertani feladatait - olvasható az együttműködés bejelentését követően kiadott sajtóközleményben.

A jövőben a SE Balassa János utcai pszichiátriai és pszichoterápiás klinikáján helyezkedhetnek el a munkatársak. A szakmai felügyeletre prof. dr. Bitter István, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi tanára kapott felkérést.

Az Országos Addiktológiai Centrum (OAC) a továbbiakban az ÁNTSZ Országos Módszertani Központjához főosztályként kapcsolódik be. Az OAC szakemberei tudományos tevékenységüket is tovább folytatják.

Az Országos Addiktológiai Intézet (OAI) megszüntetésével került napirendre az OAI egészségpolitikai, szakmai koordinatív és adatgyűjtési feladatainak elhelyezése - a korábbi döntéseknek megfelelően - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) intézményi hátterén belül. A feladat az volt, hogy az Országos Addiktológiai Centrum képes legyen a szakmailag releváns rész-területeken hatékonyan közreműködni a Lelki Egészség Országos Programjának (LEGOP) megvalósításában, képes legyen a megvalósításban részt vevő más intézményekkel való együttműködésre. Így fő feladatuk szakmai, szakmapolitikai fejlesztési programok megtervezése, előkészítése, koordinációja és a megvalósításban történő részvétel, együttműködve az OTH-val és érintett háttérintézményeivel, az Egészségügyi Minisztérium más háttérintézményeivel, társ-tárcák intézményeivel, szakmai szervezetekkel, érintett társadalmi szervezetekkel. Tevékenységük közé tartozik az ÁNTSZ területi hálózatának szakmai támogatása a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos megelőzési és ellátási feladatok megvalósításában, helyi kompetenciák növelésében, helyi együttműködések révén. Közvetlenül támogatják az egészségpolitikai tervezést és értékelést a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos egészségpolitikai területeken (alkohol, illegális szerek, gyógyszerfüggőség, dohányzás, magatartási függőségek) az Egészségügyi Minisztérium és az OTH érintett szervezeti egységeivel együttműködésben (jogszabályok előkészítése, értékelése, megvalósulás monitorozása). Működtetik a nemzeti adatgyűjtési rendszereket az illegális és legális szerfogyasztással kapcsolatosan. Részt vesznek nemzetközi együttműködésekben az alkohol, drog és más szenvedélybetegségekkel kapcsolatos kooperációkban (EU, WHO, UNOCD). Az OAC pályázatokon indul önállóan, illetve az ÁNTSZ szervezetét (például OTH) támogatva. Kiválasztott szakterületein kiadványokat, tájékoztató anyagokat állítanak össze, jelentetnek meg, együttműködve az OTH-val és háttérintézményeivel, szakmai konferenciákat, továbbképzéseket szerveznek az ÁNTSZ hálózata és szakmai együttműködő partnerek részére. Kapcsolatot tartanak a szakterületeken tevékenykedő intézményekkel, társadalmi szervezetekkel, önsegítő csoportokkal, szakmai szervezetekkel az aktuális problémák, tennivalók, kockázatok azonosítása és elemzése, megoldási javaslatok megfogalmazása érdekében.

Az erről szóló megállapodást az dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos, dr. Tulassay Tivadar az egyetem rektora.

Legnézettebb videónk: Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt keleten változóan, nyugaton erősen felhős lesz az ég ott elszórtan kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag