Antidepresszánsok pedig nincsenek?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  weborvos.hu

Súlyos depressziósoknál metaanalízis csak csekély különbséget mutatott ki az antidepresszáns és a placebó közt.
Kutatók szerint szerint a legsúlyosabb eseteket leszámítva nemigen indokolja semmi az újgenerációs antidepresszánsok (az SSRI-k és SNRI-k) rendelését, mivel egy korábbi kutatási eredményeket áttekintő elemzés arra mutat, hogy a mérsékelt depresszióban a valóságos gyógyszerek és placebók hatása közt gyakorlatilag nincs különbség.
Az elemzés célja a depresszió súlyossága és az antidepresszáns hatásossága közti reláció felmérése volt, mivel korábbi vizsgálatok sugallták ugyan, hogy az újabb antidepresszánsok az összes vizsgált személyt tekintetbe véve mutatnak némi (csekély) pozitív hatást, nem vizsgálták azonban eltérő súlyosságú depresszióban szenvedőkből alkotott alcsoportok reakcióit.
Súlyos depressziósoknál metaanalízis csak csekély, klinikailag lényegtelen különbséget mutatott ki az antidepresszáns és a placebó közt, a legsúlyosabb - a Hamilton skálán 28-nál több ponttal minősített - betegeknél viszont már értékelhető differencia mutatkozott a gyógyszer javára. Az elemzők mindazonáltal feltételezik, hogy az eltérés inkább a nagyon súlyos betegeknek a placebóval szembeni csökkent érzékenységének, mint a gyógyszerekre való megnövekedett érzékenységének tulajdonítható.
A vizsgálatról szóló beszámoló a Public Library of Science "Medicine" c. lapjában jelent meg, és négy antidepresszáns publikált valamint publikálatlan adatait elemezte. Irving Kirsch professzor (hull-i egyetem, Anglia) és munkatársai két SSRI-típusú (Lilly, Prozac: fluoxetine - GSK Paxil/Seroxat: fluoxetine) és két SNRI típusú (Wyeth, Effexor, venaflaxine - Bristol-Myers Squibb, Serozone, nefazodone) szer dokumentációit vizsgálták, amihez többek közt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságtól (FDA) is kaptak publikálatlan adatokat. Utóbbi célja értelemszerűen a közleményekben esetleg előforduló egyoldalúságok korrekciója volt. Az FDA a cégek által finanszírozott minden vizsgálat eredményét bekéri - a publikálatlanokat is.
Kirschék összesen negyvenhét vizsgálatot analizáltak. Próbáltak adatokat összegyűjteni két másik SSRI-ről (Pfizer, Zoloft Lundbeck-Forest, Celexa, citalopram), de ezekhez nem minden esetben voltak meg a Hamilton-skálán mért javulási adatok, ezért a hibalehetőségek kizárása végett nem foglalkoztak velük.
Az érintett cégek a Scrip megkeresése nyomán vagy annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a kutatók a rendelkezésükre álló anyagokat inkorrekt/helytelen módon interpretálták (így tett pl. a GSK), vagy rámutattak, hogy szerük (Wyeth, Effexor) igenis súlyos depressziók számos fajtája, és mérsékelt-súlyos generalizált szorongás ellen is hatásos. A Bristol-Myers Squibb nem kommentálta a publikációt, mondván: 2004 óta a jelentős generikus konkurrencia miatt nem forgalmazza a Serozone-t. A Lilly véleménye egyáltalán nem ismeretes.
A Királyi Pszichiátriai Kollégium mindezzel összefüggésben figyelmezetette a pácienseket, hogy orvosaik megkérdezése nélkül ne hagyják abba antidepresszánsaik szedését, és rámutatott, hogy számos vizsgálat gyógyszeres és pszichoterápia együttes eredményeit mérte fel. Az SSRI-k szedését, úgymond, nem lehet egyik napról a másikra abbahagyni, ez ugyanis megvonási tüneteket okoz.
A "Rethink" ('gondod újra') nevű brit humanitárius szervezet annak a véleményének adott hangot, hogy gyógyszerekből eddig egyrészt túlságosan sokat rendeltek, másrészt, a betegek számára jobb hozzáférést kell biztosítani a "beszélős" terépiákhoz. A Rethink hangsúlyozta: a brit egészségügyi szolgálatnak ezeket az alternatív megoldásokat is nagyobb mértékben kell támogatnia, úgy, ahogyan azt az egészségügyi minőségbiztosítási szervezet (NICE) is javasolja. Utóbbi szerint az antidepresszánsok felírása előtt célszerű egyéb módszerekkel (pl. tanácsadás) is próbálkozni. Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette: 3600 pszichoterapeuta kiképzését tervezik, hogy a betegek könnyebben juthassanak verbális terápiához.
Az idén nem először történik, hogy kritika éri az antidepresszánsokat - januárban a rendkívül tekintélyes New England Journal of Medicine egy cikke rámutatott az e gyógyszerekről szóló tájékoztatásokban megfigyelhető bizonyos egyoldalúságokra, melyek nyomán többen a gyógyszeripar tevékenységének átláthatóbbá tételét követelték.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag