A család segítsége életet menthet

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Abban, hogy egy szkizofréniás beteg hogyan tud együtt élni a betegségével, elfogadja-e a kezelést, mennyire tud a mindennapi életbe beilleszkedni, nagy szerepe van a hozzátartozók támogatásának, hozzáállásának. Nézzük, miben segíthet a család!

Észrevenni a bajt

A mentális betegségekben, így a szkizofréniában szenvedők jelentős részének nincs betegségtudata, nem veszi észre, hogy megváltozott a viselkedése, vagy éppen egészen egyedi, hárító magyarázatot ad erre. Az érintettel együtt élő, őt jól ismerő hozzátartozó azonban felfigyelhet a betegség kialakulásának első tüneteire, például a visszatérő alvászavarra, a "furcsa" viselkedésre, az összerendezetlenné, sutává váló mozgásra, a beszédben és a gondolkodásban megnyilvánuló kóros tünetekre, téveszmékre, érzelmi tompaságra, a munkaképesség csökkenésére. A hozzátartozónak nem feladata eldönteni, mi lehet mindennek a hátterében, de minél előbb észreveszi, hogy baj van, és minél előbb hozzásegíti a beteget ahhoz, hogy szakember megvizsgálhassa, annál több esélyt ad a hatékony kezelésnek.

Beszélgetés az orvossal: az előzmények feltárása

A szkizofrénia diagnózisának felállításában, a számos, hasonló pszichotikus tünetekkel járó, de más hátterű betegség (depresszió, agydaganat, epilepszia, Huntington-kór stb.) kizárásában nélkülözhetetlen a hozzátartozók segítsége, akik beszámolhatnak a beteg viselkedésében bekövetkezett változásokról, a tapasztalt kórjelekről, tünetekről. Az anamnézis összeállításakor ezért a legközelebbi családtagokat is megkérdezik. A betegség kialakulhat gyorsan, egy-két hét alatt, de évekig tartó folyamat is lehet, a diagnózishoz pedig a tünetek több mint fél éves észlelése szükséges, így a kór kezdetének megállapításához is nagy segítséget adhat a beteg családja, közvetlen környezete.

Együttműködés: elfogadtatni a kezelést

A modern gyógyszereknek és a pszichoterápiának köszönhetően ma már az esetek legnagyobb részében a kezelés hatékonyan csökkenti a tüneteket, jó állapotban stabilizálja a beteget, javítja az életminőségét, és segít elkerülni a betegségből adódó rokkanttá válást vagy önagressziót. Ehhez azonban az kell, hogy a beteg valóban beszedje az orvosságát, vagy elmenjen az injekcióért, és rendszeresen tartsa a kapcsolatot a kezelőorvosával, terapeutájával. A hiányzó betegségbelátás miatt azonban gyakran épp az ellenkezője történik, a beteg elutasítja a kezelést, mondván, nincs semmi baja, nincs szüksége erre. Hatalmas szerepe lehet a hozzátartozóknak abban, hogy elkerülhessék a kezeletlenség miatti állapotrosszabbodást. Ha sikerül megőrizni a szeretetteljes, elfogadó családi légkört, ha a beteg nem ellenségességet, értetlenséget, türelmetlenséget tapasztal, akkor könnyebben rávehető lesz arra, hogy elfogadja a számára életfontosságú kezelést. Legfontosabb a bizalmon alapuló segítő kapcsolat kialakítása, a beteg, a család és a kezelőszemélyzet együttműködése.

Ne ellene, vele!

Xavier Amador gyakorló klinikai pszichológus professzor, aki szkizofrén bátyja révén maga is érintett családtag a "Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre" című könyvében foglalta össze, mit lehet tenni a betegségtudattal nem rendelkező páciensekkel. Azt ajánlja, hogy az ő esetükben a viták, az érvekkel való meggyőzési kísérletek helyett a beteg által is észlelt problémákra keressenek közös megoldásokat. Az általa kidolgozott LEAP modell lényege: meghallgatás (Listen), együttérzés (Empathize), egyetértés (Agree), partneri kapcsolat (Partnership). A módszer kulcsa a beteg helyzetének, érzéseinek megértése, a bizalomteli, számára biztonságot nyújtó légkör kialakítása, és az iránta tanúsított tisztelet. Aki valóban segíteni akar, ne szálljon szembe a mentálisan beteg ember meggyőződéseivel, hanem keressen közös kiinduló pontot, amire az együttműködés felépíthető lesz.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32417

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag