Mitől lesz boldog a gyerek?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ha azt akarjuk, hogy a gyerekek boldogabbak legyenek, akkor arra kell bátorítanunk őket, hogy megfelelően értékeljék saját magukat - állítja Dr. Mark Holder, a kanadai Brit Kolumbia Egyetem munkatársa, továbbá munkatársai: Dr. Ben Coleman és Judi Wallace.

Kutatásaik kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik hasznosnak, értelmesnek érzik életüket, és akik, mély, minőségi kapcsolatokat építenek ki, sokkal boldogabbak.

Mind a spiritualitás (egy belső hitrendszer, melyhez az egyén erőhöz és vigaszért fordul) és a vallásosság (intézményes hitrendszer, melyből az egyén szintén erőt és vigasztalást merít) összekapcsolható a nagyobb boldogságérzettel a felnőttek és fiatalok esetében.

Kisgyerekek esetében azonban eddig kevés felmérést végeztek. Hogy beazonosítsák a tényezőket, melyek a gyerekek boldogságához kellenek, Holder és munkatársai szerették volna jobban megérteni a spiritualitás, vallásosság és a boldogság kapcsolatát 8-12 éves gyerekek esetében.

Állami iskolák és két egyházi tanintézmény tanulói közül 320 gyerekkel töltettek ki hat különböző kérdőívet, hogy felmérjék, mennyire boldogok, megállapítsák spiritualitásukat, vallásosságukat és a temperamentumukat. A szülőket is megkérték, hogy értékeljék gyermekeiket a boldogság és temperamentum szempontjából.

A szerzők felfedezték, hogy a spirituálisabb gyerekek boldogabbak. A spiritualitás személyes és közösségi vonásai jelzik a legjobban, hogy mennyire boldog a gyermek. A spiritualitás 27 százalékban magyarázza a gyermekek boldogságérzete közti különbségeket. A gyermek vérmérséklete a másik fontos indikátor.
A boldogabb gyermekek szociabilisabbak és kevésbé szégyenlősek. A spiritualitás és boldogság kapcsolata azonban még a vérmérséklet beszámításával is erős maradt. A vallásgyakorlás azonban kevéssé befolyásolta az eredményt.

A szerzők szerint a személyes jelentés hangsúlyozása kulcsfontosságú lehet a spiritualitás és boldogság kapcsolatában. Szerintük a személyes jelentés erősítése, mint például az, hogy legyenek kedvesek másokhoz, legyenek önfeláldozók, hozzásegítheti a gyermekeket a boldogsághoz.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag