Maximalizálva van, hogy hány barátunk lehet?

Ha megkérdezünk valakit a legjobb, legközelebbi barátairól, a legtöbben csak néhány embert említenek, mint valódi bizalmasukat. Egy nemrég publikált kutatás szerint ennek a magyarázata nemcsak az "udvariasságra", de a neurológiánkra és az evolúciónkra is visszavezethető.

A szakemberek szerint bár az emberek nagyobb csoportokban képesek a legjobban együtt működni másokkal, igazán közeli kapcsolatot csak néhány emberrel tartanak fenn, mert ez utóbbiak túlságosan kimerítőek lehetnek érzelmileg. Az úgynevezett szociális agy teória szerint az emberi fejlődés során az agyunk úgy változott, hogy képes legyen megfelelni a nagyobb csoportokban való élet kihívásainak, és igazodjon ahhoz a sokféle társas kapcsolathoz, melyek ezekben kialakulhatnak. A szakemberek szerint például egy igazán jól működő kis közösség nagyjából 50-150 emberből áll. Azonban igazán bensőséges, intim kapcsolatunk maximum öt emberrel lehet, a többieket csak ismerősként fogjuk fel.

Létezik férfi és nő között barátság?

Állandóan feszegetett kérdés a férfi-női barátság létezése. A legtöbben kételkednek, mások ragaszkodnak a létezéséhez. Kinek van igaza?

A szociális agy teória megalkotójáról, Robin Dunbarról elnevezett számok valójában egymással összefüggő számcsoportokat jelölnek, és minden ember társas kapcsolatai leírhatóak ezekkel. A legnagyobb csoportba 500-1500 ember tartozik, akiket gyakran csak látásból ismerünk, és a nevükön kívül nem sok mindent tudunk róluk. Egy szinttel lejjebb 100-200 ember van, ismerősök és távolabbi családtagok és munkatársak, akikről valamivel többet tudunk, és gyakran csak különböző társas eseményeken, például esküvőkön vagy partikon találkozunk velük.

Mindössze 5 olyan ember van, akivel szoros baráti viszonyt ápolunk

Mindössze 5 olyan ember van, akivel szoros baráti viszonyt ápolunk

Nagyjából 50 ember tartozik a nagyobb baráti társaságunkba, akikkel gyakrabban összejárunk és szívesen töltjük velük az időt, de ritkábban osztunk meg velük részleteket az életünkről. Nagyjából 15 ember tartozik a bizalmas barátaink közé, és mindössze 5 olyan ember van, akivel a legszorosabb a kapcsolatunk. Ezen csoportok nagysága viszonylag állandó, az összetételük változó, és előfordulhat az is, hogy egy-egy ismerős ki-be "csúszkál" a szintek között.

A mostani kutatásban a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy ezek az értékek valóban minden populációra igazak-e (korábban már voltak erre utaló adatok, például átlagosan 148,4 emberből állnak a modern vadászó-gyűjtögető társadalmak törzsei). Ehhez egy meg nem határozott európai országban, 2007-ben végrehajtott minden mobiltelefon-hívást elemeztek, és ezek alapján igyekezték megállapítani, hogy a társas kapcsolatoknak milyen lehetséges szintjei vannak. Úgy találták, hogy átlagosan 4,1 olyan rendkívül közeli barátunk van, akikkel sokkal többször lépünk kapcsolatba, mint másokkal, és ahogy egyre távolabb kerülünk a belső körtől, annál ritkábban beszélünk az ismerőseinkkel. A vizsgált egyéneknek egyébként átlagosan 128,9 ember tartozott a közösségi hálózatába.

"Ez a kutatás is bizonyította, hogy ezek az értékek viszonylag állandóak, függetlenül attól, hogy milyen embereket és milyen közösségeket tanulmányozunk. Azonban még mindig nincs megfelelő magyarázatunk arra, miért létezik ez az állandóság, ez mindenképpen további kutatások témája lehet" - foglalták össze eredményeiket a szakemberek.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag