Másként működik a magányosok agya

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Másként van huzalozva a magányos emberek agya, állítja a Chicago University egyik kutatópárja, Stephanie és John Cacioppo. Szerencsére létezik ennek a feloldására egy négylépéses megoldás, az Ease-módszer.

A Cacioppo-pár nemrégiben két különböző tanulmányban is azt vizsgálta, hogy a magányos emberek mennyire érzékenyek a szociális "veszélyekre", azaz egyszerűbben megfogalmazva: mennyire félnek attól, hogy az emberek visszautasítják őket. Első, júliusi tanulmányukban - ami a Cortex szakfolyóiratban jelent meg - 38 igen magányos és 32 egyáltalán nem magányos ember agyműködését mérték meg és hasonlították össze.

Képes az örömre?

Mennyire pozitív a jövőről festett képe? És a többi emberhez való viszonya? Tesztelje!

A vizsgálat alapját az ún. Stroop-teszt szolgáltatta: különféle színekkel leírt színneveket mutattak az embereknek, és arra kérték őket, hogy amikor egy-egy szóra ránéznek, a betűk színét mondják ki. Ezzel azt vizsgálták, hogy mennyire képes az önkéntesek agya feldolgozni az automatikus, illetve a tudatalatti behatásokat. A magányos emberek agya igen tipikusan viselkedett: a társadalmilag negatív szavakra (például a "magány"-ra) azonnal, igen extrém módon éberré váltak. Emellett nagyon élesen meg tudták különböztetni a társadalmilag fenyegető, illetve a negatív, de társasággal nem kapcsolatos szavakat (ilyen például a "szomorú"). Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a magányos emberek sokkal jobban figyelnek a negatív dolgokra, tényekre, történésekre.

A magányos emberek sokkal jobban figyelnek a negatív dolgokra

A magányos emberek sokkal jobban figyelnek a negatív dolgokra

A pár második kutatását augusztusban publikálta a Cognitive Neuroscience szakfolyóiratban, ennek során 10 magányos és 9 nem magányos embert vizsgáltak. Nekik 28 képet mutattak: ezek fele negatív, másik fele pozitív jelentéstartalmú volt. A képcsoportokat további 2-2 csoportra lehetett osztani azok szerint, hogy utalnak-e társas interakcióra vagy sem. Amikor a 19 önkéntes agyi működését megfigyelték, ugyanazt tapasztalták: a magányos emberek a szociális fenyegetettségre sokkal gyorsabban és intenzívebben reagálnak, mint a nem szociális, nem emberekkel kapcsolatos fenyegetettségre.

John Cacioppo elmondta: fontos, hogy a magányos emberek tudatosítsák, sokkal éberebben, erőteljesebben reagálnak a fenyegetésekre és a negativitásra, és emiatt viselkedésük is hajlamos megváltozni. A szakértő ezért is dolgozta ki a már korábban említett Ease-módszert, amelynek révén a magányosok könnyebben bele tudnak folyni a társasági történésekbe és lassacskán hozzászokhatnak ahhoz, hogy ismeretlen emberekkel folytassanak társasági érintkezést. Elmondása szerint fontos, hogy olyanokkal barátkozzanak, akiknek hasonló az érdeklődésű körük, valamint érdemes megváltoztatni a hozzáállásukat is: ha minden helyzetből a lehető legjobbat akarják kihozni, akkor nem a negativitásra figyelnek, így sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy ne szorongjanak a találkozások közben, hanem nyugodtabb, kellemesebb találkozókat mondhassanak magukénak.

Forrás: www.dailymail.co.uk

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag