Másként működik a magányosok agya

Kövessen minket!

Másként van huzalozva a magányos emberek agya, állítja a Chicago University egyik kutatópárja, Stephanie és John Cacioppo. Szerencsére létezik ennek a feloldására egy négylépéses megoldás, az Ease-módszer.

A Cacioppo-pár nemrégiben két különböző tanulmányban is azt vizsgálta, hogy a magányos emberek mennyire érzékenyek a szociális "veszélyekre", azaz egyszerűbben megfogalmazva: mennyire félnek attól, hogy az emberek visszautasítják őket. Első, júliusi tanulmányukban - ami a Cortex szakfolyóiratban jelent meg - 38 igen magányos és 32 egyáltalán nem magányos ember agyműködését mérték meg és hasonlították össze.

Képes az örömre?

Mennyire pozitív a jövőről festett képe? És a többi emberhez való viszonya? Tesztelje!

A vizsgálat alapját az ún. Stroop-teszt szolgáltatta: különféle színekkel leírt színneveket mutattak az embereknek, és arra kérték őket, hogy amikor egy-egy szóra ránéznek, a betűk színét mondják ki. Ezzel azt vizsgálták, hogy mennyire képes az önkéntesek agya feldolgozni az automatikus, illetve a tudatalatti behatásokat. A magányos emberek agya igen tipikusan viselkedett: a társadalmilag negatív szavakra (például a "magány"-ra) azonnal, igen extrém módon éberré váltak. Emellett nagyon élesen meg tudták különböztetni a társadalmilag fenyegető, illetve a negatív, de társasággal nem kapcsolatos szavakat (ilyen például a "szomorú"). Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a magányos emberek sokkal jobban figyelnek a negatív dolgokra, tényekre, történésekre.

A magányos emberek sokkal jobban figyelnek a negatív dolgokra

A magányos emberek sokkal jobban figyelnek a negatív dolgokra

A pár második kutatását augusztusban publikálta a Cognitive Neuroscience szakfolyóiratban, ennek során 10 magányos és 9 nem magányos embert vizsgáltak. Nekik 28 képet mutattak: ezek fele negatív, másik fele pozitív jelentéstartalmú volt. A képcsoportokat további 2-2 csoportra lehetett osztani azok szerint, hogy utalnak-e társas interakcióra vagy sem. Amikor a 19 önkéntes agyi működését megfigyelték, ugyanazt tapasztalták: a magányos emberek a szociális fenyegetettségre sokkal gyorsabban és intenzívebben reagálnak, mint a nem szociális, nem emberekkel kapcsolatos fenyegetettségre.

John Cacioppo elmondta: fontos, hogy a magányos emberek tudatosítsák, sokkal éberebben, erőteljesebben reagálnak a fenyegetésekre és a negativitásra, és emiatt viselkedésük is hajlamos megváltozni. A szakértő ezért is dolgozta ki a már korábban említett Ease-módszert, amelynek révén a magányosok könnyebben bele tudnak folyni a társasági történésekbe és lassacskán hozzászokhatnak ahhoz, hogy ismeretlen emberekkel folytassanak társasági érintkezést. Elmondása szerint fontos, hogy olyanokkal barátkozzanak, akiknek hasonló az érdeklődésű körük, valamint érdemes megváltoztatni a hozzáállásukat is: ha minden helyzetből a lehető legjobbat akarják kihozni, akkor nem a negativitásra figyelnek, így sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy ne szorongjanak a találkozások közben, hanem nyugodtabb, kellemesebb találkozókat mondhassanak magukénak.

Forrás: www.dailymail.co.uk

Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +13 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag