Már megint Bud Spencer? Érdemes megnézni!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Állandóan azt halljuk, hogy ne üljünk annyit a tévé előtt, mozduljunk meg, menjünk ki a szabadba. De mi van akkor, ha a tévénézés bizonyos körülmények között javítja mentális képességeinket és segít a nehéz feladatok megoldásában?

Dr. Jaye Derrick, a Buffalo Egyetem Addiktológiai Kutatóintézetének tudósa szerint a kedvenc tévésorozatok ismétléseinek nézése ösztönzőleg hat, erősíti az önuralmat és az akaraterőt. "Az emberi agy csak korlátozott mentális kapacitással rendelkezik" - nyilatkozta Dr. Derrick. "Amikor valamilyen feladatot kell megoldanunk, felhasználjuk mentális energiánk nagy részét, így a munka befejeztével kevesebb akaraterővel és önuralommal vágunk neki a következő feladatnak Idővel persze a mentális tartalékok újra elérhetők lesznek, létezik azonban egy pár módszer a regenerálódás felgyorsítására." Az egyik ilyen módszer Derrick szerint az, ha újranézzünk kedvenc sorozatainkat. "Mivel már előre tudjuk, hogy a szereplők mit tesznek, és mit mondanak, így agyunk teljesen kikapcsolhat és pihenhet, így újratöltve a mentális tartalékokat."
Kutatásai során Derrick két kísérletet végzett: az elsőben az önkénteseket két csoportra osztotta. Az első csoport tagjainak egy összetett, előre megadott séma szerint megoldandó feladatot kellett teljesíteniük, a másik csoportban lévőknek pedig egy hasonlóan összetett, de kevesebb erőfeszítéssel és több szabadsággal teljesíthető feladatot kellett megoldaniuk.

Ezek után a résztvevők fele saját kedvenc televíziós műsorairól írt egy rövid esszét, a többieknek pedig különböző tárgyak neveit kellett felírniuk egy papírra. Ezt követően az összes önkéntesnek egy, az akaraterő megújulását mérő pszichológiai teszten kellett részt vennie. Az eredmények szerint a teszten sokkal jobban teljesítettek azok, akik kedvenc tévéműsoraikról írtak, mint azok, akik a tárgylistát állították össze.

A második kísérletben Dr. Derrick megkérte a résztvevőket, hogy írjanak naplót napi feladataikról, tévénézési szokásaikról és általános energiaszintjükről. A naplók összesítése után kiderült, hogy bonyolult feladatok elvégzése után az önkéntesek gyakran fordultak kedvenc tévéműsoraikhoz, filmjeikhez és könyveikhez az energiaszint feltöltésének céljából.

"Az ismerős történetek újraélése segíti a mentális kapacitás regenerálódását" - mondta Dr. Derrick. "Ez persze nem jelenti azt, hogy az egész napot a tévé előtt kell tölteni, különösen, hogy csak az ismétlések alkalmasak a feltöltődésre. Ha egy új epizódot vagy új filmet nézünk meg, az ugyanannyira igénybe veszi az agyunkat, mint a munka."

"Teljesen más ez az eset, mint ha ismerősökkel találkozunk" - folytatta a kutató. "Bár a barátok társasága is segíthet feltöltődni, a sorozatok szereplői sosem okoznak csalódást, hiszen pontosan tudjuk, mit fognak mondani és tenni. Az emberi kapcsolatokban gyakori a visszautasítás, a kiközösítés és az elhidegülés, ezek pedig mind csökkentik az akaraterőt és az önbizalmat."

"Sokan azt mondják, hogy a televíziózás rosszat tesz, például növeli az agresszióra való hajlamot, túlsúlyossá tesz. mint látjuk azonban nem minden esetben káros. Bizonyos körülmények között jelentősen hozzájárulhat a mentális egészség megőrzéséhez" - összegezte Dr. Derrick.

A kutatás részletes leírása a Social Psychological and Personality Science című tudományos szaklapban olvasható.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag