Lélek és halál - ingyenes, filmes előadás a halálról

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Jelenczki István Haláljog című dokumentumfilmjének második részét mutatják be az Óbudai San Marco Szabadegyetem januári előadásának kísérő rendezvényeként.

Ajánljuk!

A szabadegyetem sikerét, szakmai elismertségét fémjelzi, hogy az előadásokból a Püski Kiadó új könyvsorozatot indított útjára tavaly júniusban, az Ünnepi Könyvhétre megjelenő kötettel, "értetek" címmel. A sorozat tervezésekor egy tiszta, átgondolt koncepciót valósítottak meg, örömteli hír, hogy az érdeklődők az első sorozat második kötetét is kezükbe vehetik.Az Óbudai Kulturális Központ színháztermében az érdeklődők Jelenczki István filmrendezővel, Dr. Vezsenyi Károly aneszteziológussal, Dr. Sándor Judit jogász-bioetikussal, Dr. Pintér Endre sebészprofesszor közreműködésével beszélnek a témáról. Az estet Radnóti László újságíró vezeti.

Jelenczki István képzőművészként és filmrendezőként vallja, hogy halálkultúránk - amely valaha oly szoros kötődésben állt az isteni és világi hatalmakkal, és természetes módon helyezte elmúlásunk tényét a kozmosz körforgásába - hiányzik újkori életünkből, csakúgy, ahogyan mai életünkből hiányzik létezésünk.

A film a születéstől a haldoklásig tartó élettani folyamatban bekövetkezett, visszafordíthatatlanul halálos betegségek egy-egy példaértékű helyzetét elemzi az eutanázia tükrében. A film kísérlet arra, hogy több megközelítési pontból próbálja bemutatni azt a kritikus helyzetet, amely az aktív és passzív eutanázia jogi, orvos-etika elmélete, valamint a mindennapi orvosi gyakorlat ellentéte között feszül.
Szakértők sora mutatja be, hogy a saját szakterületén milyen helyzetekben találkozik a kérdéssel, hogyan ad rá választ.

Hasznos címek

  Így például dr. Papp Lajos szívsebész professzor mondja el véleményét a szívműtét során - óhatatlanul bekövetkező - élet-halál határhelyzetekről. Vezsenyi Károly altatóorvos megrázó képsorok előtt mély őszinteséggel beszél a felelősség kérdéséről - csupán ízelítőül a téma sokoldalú körüljárásából.
  Istenné kéne lennie, élet és halál urává, ő azonban ezt nem tanulta az orvosi egyetemen. "Nincs életkultúránk - mondja szelíden -, talán ezért nincs halálkultúránk sem."
  Szókratész, a bölcs sem jutott ennél messzebbre: "Élni tudni nem más, mint halni tudni."

  Mikor rendelkezhetünk életünkkel, halálunkkal? A film közel tíz éve készült, de a kérdés napjainkban is fontos - írják a szervezők, akik mindenkit szeretettel várnak.
  Gyere és fuss az életmódváltókkal!
  Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

  Kérdezzen Ön is!

  Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

  32459

  Orvos válaszol
  Aktuális
  Munkahelyi stressz tesztStressz

  Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

  Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

  Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

  	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

  Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

  Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

  Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

  BokarándulásSérülések

  BokarándulásEzért kell komolyan venni!

  Humánmeteorológia

  Humanmeterológia szolgaltatója

  Fronthatás:
  Nincs front

  Maximum:
  +22, +27 °C
  Minimum:
  +8, +15 °C

  Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

  Egészséget befolyásoló hatások:
  közepes, erős

  Részletes adatok és előrejelzés

  Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

  Gyógyszerkereső

  GyógyszerHatóanyag