Ha elsőbe megy a balkezes...

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az óvodában már kiderült, a nagy többségtől eltérően bal kezével nyúl a tárgyakért, ballal rajzol, ballal színez. Ha szülőként van bennünk félsz, hogy az iskolakezdést hogy éli túl a gyerek balkezesként, meg kell hogy nyugtassunk mindenkit: nem lesz gond!

Az óvoda után jelentős szintlépés az iskola - nemcsak egy gyerek, de a család életében is. A helyzetet bonyolíthatja némileg, ha elsősünk balkezes: nemcsak az iskolaszereire kell különösen ügyelnünk, hanem a csoportban való elfogadására, illetve arra, hogy az osztályban is megtalálja helyét.

Iskolaszerek

Balkezes eszközök

Balkezes eszközök
A balkezes iskolaszereket speciális balkezes boltban lehet beszerezni, és nagyon is ajánlott! Mivel nekik a hétköznapi használati tárgyak nem állnak kézre, meg kell nekik adni a lehetőséget, hogy speciálisan számukra kifejlesztett eszközök vegyék körül őket. A toll, a ceruza és a hegyező mellett vonalzóból, füzetből is vásároljunk balkezes típusút! A hegyezőkben például a penge meg van fordítva, így kézre áll, ha a tompa ceruzából hegyeset kell varázsolni a szünetekben. A balkezes toll is speciális kialakítású: hegye nem vési fel vele a papírt, a füzetet! A vonalzón fordítva vannak feltüntetve a számok.

Hova üljön?

Az iskolában kezdetben csak arra kell kérni a tanítót, hogy a gyermek az asztal bal szélén ülhessen - kezével a mellette ülőt így nem zavarja -, használhassa saját balkezes eszközeit, ne kényszerítsék a közös, jobbkezes tárgyak használatára!

Hogy fogja a ceruzát?

A gyerekek többsége az óvodából eleve kialakult kéztartással érkeznek az iskolába, ami bizony nem garantált, hogy a szép külalakhoz megfelelő lesz. Azt lehet tanácsolni az ilyen gyerekeknek, hogy a papírt a test középvonalától balra helyezzék, a "legmélyebben" a jobb alsó lapszél legyen. Ezzel megelőzhető a klasszikus görcsös kéztartás, és nem árnyékolják, amit írnak. A ceruzát is kicsit másképpen kell fogják: a hegyétől távolabb, hogy az ujjaik ne takarják el a már leírtakat.

Csúfolódás

A diákokkal a tanító feladata megértetni és elfogadtatni a kisdiák "másságát": csakúgy, mint egy hiperaktív vagy mozgáskorlátozott diák esetében, ilyenkor is a nevelő finom terelgetése segíthet az integrálásban. A balkezességet a tanórákon akár erényként is "fel lehet használni", bizonyos labdajátékok, páros játékok esetén például előnyt kovácsolhat belőle az elsős. Ha a pedagógus átszoktatáspárti, esetleg rossz szemmel nézi a bal kéz dominanciáját (sajnos még elvétve akad példa ilyenre), a szülőknek külön is érdemes elbeszélgetniük vele.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag