Ezért kockázatos a tükörbe nézés

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Nemcsak a testképzavarral küzdőkről, hanem a tükörbe nézés kockázatairól és mellékhatásairól is kérdezte a Nők Lapja Psziché a téma szakértőjét, dr. Lukács Liza tanácsadó szakpszichológust.

- A jelen kor emberének általában milyen a viszonya a testével?
- Az egészségtudatosság és ezzel együtt a testi tudatosság is jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt két-három évtizedben. Ez jó, mert ezáltal a betegségeket hamarabb felismerik, és a gyógyítás is könnyebb és hatékonyabb a fokozott egyéni szerepvállalással. A test esztétikája is előtérbe került, de ennek vannak negatív következményei is, így az evészavarok arányának emelkedése. Érdekes tény, hogy a tudatos táplálkozás elterjedése nem csökkentette az evészavaros emberek számát.
- Míg az "átkosban" nem volt divat, addig manapság szinte kötelezően elvárt, hogy figyeljünk a külsőnkre. Te is tapasztalod mindezt?
- Ez valóban nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben. A legtöbb fogyókúrás program és edzésmódszer a nyugati országokból ered. Igencsak beszédes, hogy az evészavarokat "3W szindrómaként" (western white women - nyugati fehér nők betegsége) emlegették.

Ha egy műanyag kéznek látszó tárgy van ott, ahol a kezünknek kellene lenni, úgy érezzük, hogy az a saját kezünk - a legújabb kutatások szerint ez a zavart nemcsak az agyunkban okozza, hanem tényleges fizikai érzetet is kelt. Ez a megfigyelés összefügghet a stroke, az evészavarok, mint az anorexia, a skizofrénia és azautizmusmechanizmusával. Bővebben az alábbi cikkünkben foglalkoztunk a témával!

- Megfigyelhető, hogy a trendiségre törekvéssel csökken a túlsúlyosak aránya?
- A karcsúságideál nyomásként nehezedik a nőkre, és bár többet foglalkoznak a külső megjelenésükkel, az elhízott és túlsúllyal küzdők aránya mégis eléri az 50 százalékot a felnőtt népességben ma Magyarországon. Vagyis bár többet szorongunk a külsőnk miatt, ez nem tükröződik egy jól karbantartott testi megjelenésben.
- Általában a nőkre gondolunk, amikor testtudatosságról beszélünk, pedig én úgy tapasztalom, hogy egyre több férfi kezd figyelni a külsejére.
Nem csak a nők, de a férfiak is egyre nagyobb arányban figyelnek oda külsejükre

Nem csak a nők, de a férfiak is egyre nagyobb arányban figyelnek oda külsejükre

- A férfiak testideálja is jelentősen megváltozott. A ‚90-es évek végén begyűrűzött hozzánk a "Schwarzenegger-ideál", és egyre több az olyan, főként testépítéssel versenyszerűen foglalkozó férfi, aki ennek jegyében táplálkozik, edz, ám sosem érzi elégedettnek magát.
- Azt mondják, az életkor előrehaladtával a férfiak inkább a belső, míg a nők jellemzően a külső tulajdonságaik változását, konkrétan a romlását tapasztalják. Mivel magyarázható ez?
- Kutatások azt igazolják, hogy a nőkre inkább jellemző a testi elégedetlenség, mint a férfiakra. Másrészt valószínűleg nagyobb értékkel is bír számukra, mivel ők összekapcsolják belső tulajdonságokkal - ez a férfiakra nem jellemző. Például sok nő azt hiszi, hogy a karcsúság összefügg a sikerességgel, a szerethetőséggel, az elfogadással, sőt az önértékelésük is azon múlik, hogy éppen mennyire vannak megelégedve a külső megjelenésükkel.
- Ahogy közeleg a strandszezon, úgy nő az edzőtermek forgalma. Szerinted ér valamit a külsővel való "szezonális törődés"?
A választ és az interjú folytatását a Nők Lapja Psziché 2016/5. számának 18. oldalán találják!
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+8, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég további eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag