Amit biztos nem tartott be 2015-ben

Egészségesebbek leszünk az új évben
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

kávé, testmozgás, kézfogás, újévi fogadalmak

Év elején megfogadtunk néhány dolgot, leginkább azt, hogy egészségesebbek leszünk, lefogyunk, stb. Nézzük csak végig, mi az, amit átvihetünk 2016-ra?

Nem fogytunk le, nem hagytunk fel a kávéval, nem szoktunk le a cukorról, nem járunk el edzeni és a kötelező szűrővizsgálatokat is hanyagoltuk? Mire való az év vége, ha nem a számvetésre, és hogy újra megfogadjuk: ezentúl máshogy lesz? Mi is az, amit felvehetünk a "to do" listára?

Testmozgás

A testmozgás segít a depresszió elkerülésében - ez derült ki svéd kutatók egereken végzett kísérleteiből. Az egereknek olyan fehérjéket adagoltak, amelyek az izomzatban akkor termelődnek, amikor testmozgást végzünk. Majd ezeket az egereket, illetve a kontrollcsoportba tartozó állatokat (amelyek nem kapták ezeket a fehérjéket) hosszan tartó alacsony stressznek tették ki. Azt tapasztalták, hogy öt hét elteltével a kontrollcsoportba tartozó állatok a depresszió tüneteit mutatták, míg azok az egerek, amelyek a fehérjéket kapták, nem lettek depressziósak. A kutatók szerint az általuk használt fehérje savvá alakít egy, a depresszió kialakulásáért felelős anyagot, így az könnyen ki tud ürülni a szervezetből. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a testmozgás mind a depresszió megelőzésében, mind pedig a kezelésében nagyon fontos tényező lehet.

Kávé

Hogyan lesz jobb évünk?

Sokan nemcsak pezsgővel és lencsével készülnek az új év első napjára, hanem azzal is, hogy a következő hónapokban gyökeresen megváltoztatják az életüket, és megszabadulnak a rossz szokásaiktól. Az új életmódot azonban ritkán tudjuk néhány hétnél tovább tartani. A szakemberek szerint ennek többféle oka is lehet. Nézze meg azt is, mi segíthet, kattintson!

A kávé javítja a memóriát; de azért túl sokat ne igyunk belőle! Egy kutatásban 160 személyt arra kértek, hogy nézzék meg különböző tárgyak képeit, majd egy részüknek placebót adnak, a másik részüknek pedig egy 200 mg-os koffeintablettát (ami egy csésze jó erős kávénak felel meg). Másnap arra kérték őket, hogy egy nagyobb képhalmazból válogassák szét azokat, amelyek már előző nap is szerepeltek, azokat, amelyek meg lettek változtatva, illetve azokat, amelyek teljesen újak. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik koffeint kaptak, sokkal pontosabban emlékeztek, és még a kis változtatásokat is észrevették. Ugyanakkor az nem volt mindegy, hogy milyen dózisban kapták a koffeint: 100 mg-nyi nem javította a memóriát, 300 mg-tól pedig fejfájásuk lett és idegesek lettek a résztvevők.

Álljunk fel!

Kevésbé öregszünk, ha felállunk - erre svéd kutatók jöttek rá. Kísérletükben két csoportra osztották a résztvevőket: az egyik csoportnak egy kényelmes testmozgástervet adtak, és arra kérték őket, üljenek kevesebbet; a másik csoport tagjai pedig ugyanolyan életmódot folytattak, mint egyébként. Hat hónappal később megvizsgálták a részvevők telomerjeit. A telomerek a kromoszómákban található DNS-szálak végén található, ismétlődő nukleinsav-szekvenciák, amelyek lezárják a DNS-szálat. Ezek az öregedéssel sérülnek és rövidülnek. A kísérletben azt találták, hogy a kontrollcsoport tagjainak a telomerjei valóban rövidültek. Azoknál azonban, akik a kényelmes edzéstervet követték, és sokat álltak, a telomerek nem rövidültek, hanem hosszabbak lettek. Egy további vizsgálat azt is kimutatta, hogy a telomerek hosszabbodása nem elsősorban a testmozgásnak, hanem az állva eltöltött időnek köszönhető.

A testmozgás mind a depresszió megelőzésében, mind kezelésében segít!

A testmozgás mind a depresszió megelőzésében, mind kezelésében segít!


Együnk sok zöldséget!

A zöldségfogyasztás csökkenti a halálozás kockázatát - derült ki egy statisztikai vizsgálatból. Ebben 65 ezer ember étkezési szokásairól gyűjtöttek adatokat 12 éven át.

2015 halállistája

Vannak dolgok, amelyek egészségtelenek, megbetegítenek minket és előbb-utóbb a halálunkat okozzák. A The Week magazin 2015-ös halállistáját itt olvashatja!

Ezekből az adatokból az derült ki, hogy azok az emberek, akik napi 7 vagy annál is több adag zöldséget vagy gyümölcsöt esznek (egy adag körülbelül 125 ml), 42 százalékkal csökkentik a halálozásuk esélyét. A friss zöldségeknek van a leginkább jótékony hatásuk: minden elfogyasztott adag 16 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát. A konzerves zöldségek és gyümölcsök azonban növelték a halálozás kockázatát - vélhetően a hozzáadott cukornak köszönhetően.

Szokjunk le a kézfogásról!

Sokkal jobb, ha csak az ökleinket érintjük össze, mintha kezet fognánk; így ugyanis kevésbé terjednek a baktériumok - ezt brit tudósok bizonyították be egy egyszerű kísérlettel. A résztvevők steril kesztyűt kaptak, majd egy részük kesztyűs kezét egy E.coli baktériumot tartalmazó oldatba mártotta. Ezután vagy kezet fogtak, vagy pacsit adtak, vagy az öklüket összeérintették a szintén steril kesztyűt viselő társaikkal. Az derült ki, hogy kézfogáskor kétszer annyi baktérium jut át egyik kézről a másikra, mint pacsikor, és tízszer annyi, mint akkor, ha az öklüket érintették össze. A kézfogásról tehát igen egészséges lenne leszoknunk...

Ne legyenek nagy elvárásaink!

Ha alacsonyabbak a várakozásaink, boldogabbak vagyunk. Erre úgy jöttek rá a kutatók, hogy emberek agyi aktivitását térképezték fel, miközben játszanak. Azt találták, hogy a nyertesek boldogságszintje attól függ, hogy előzetesen milyen elvárásaik voltak a játékkal kapcsolatosan. Minél kisebbek voltak az elvárásaik, annál boldogabbak voltak, ha nyertek. A boldogságunk tehát nem azon múlik, hogy mennyire jó dolgok történnek velünk, hanem azon, hogy jobban vagy rosszabbul mennek-e a dolgaink annál, mint amire számítunk.

Korábbi cikkünket, amelyben leírtunk, hogy mi az a hét dolog, amit mindenképp érdemes elkerülni az új évben, itt olvashatja el!

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag