Álmatlanságban szenvedő legyek segíthetnek megérteni az emberi inszomniát!

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az emberekhez hasonlóan a legyek is kompenzációval próbálják kezelni, ha egy nap kevesebbet alszanak a megszokottnál, vagyis másnap megpróbálják behozni az előző napi elmaradt alvást. Ezt a jelenséget a szakértők "alvási adósságnak" nevezik.

Paul Shaw, a Washington Egyetem kutatója szerint a legyekkel végzett kísérleteik segíthetnek megfejteni az emberi álmatlanság rejtélyét.

Irányított tenyésztéssel a tudósoknak sikerült olyan legyeket létrehozniuk, amelyek napi mindössze egy órát aludtak - ez kevesebb, mint 10 százaléka a legyeknél megszokott 12 órának. Amikor ébren voltak, az álmatlanságban szenvedő legyek gyakrabban estek el, mint többi normális alvásidővel rendelkező társaik.

"Annak ellenére, hogy a legyek folyamatosan kevesebbet aludtak a szükségesnél, semmiféle idegi károsodás nem lépett fel náluk" - nyilatkozta Dr. Shaw.

A tudósok először úgy gondolták, a legyek alvajárnak, ez azonban nem igaz. Dr. Shaw és kollégai korábban sikerrel különítették el azokat a biomarkereket, amelyek az álmosságot jelzik. Ez a marker igen nagy koncentrációban volt jelen az álmatlanságban szenvedő legyek nyálában. A manipulált legyek ezen kívül lassabban tanultak, és szervezetükben több zsír volt, mint a normális legyekében. A tartós alváshiány embereknél is hasonló tüneteket okozhat.

"Bár a tenyésztett legyek valóban szenvednek az alváshiány tüneteitől, az alvás megvonása nem okoz végzetes problémát a számukra: egy normális légy általában 70 órát bír ki alvás nélkül, míg a tenyésztett legyek akár 240 óra után is életben maradtak" - nyilatkozta Laurent Seugnet, a kutatás vezetője.

"Összességében a kísérleti legyek jobb teljesítményre képesek, mint az indokolt lenne, függetlenül attól, hogy mennyit aludtak - tette hozzá Dr. Seugnet - Ez arra enged következtetni, hogy az álmatlanság a drogfüggőséghez hasonló folyamat: bár rengeteg problémát okoz a szervezet számára, egyúttal növeli az ellenálló képességet is, így tulajdonképpen megakadályozza, hogy összeomoljon."

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag