A szülinap a legvalószínűbb halálozási nap

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy felmérés kimutatta: a legnagyobb valószínűséggel a születésnapjukon halnak meg az emberek. Bár az öngyilkosságok ráerősítenek erre, a szív- és érrendszeri betegségekben, valamint daganatban elhunytak közül is sokan ezen a napon távoznak.

Kutatók több mint kétmillió ember halálozási adatait nézték át egy negyvenéves perióduson keresztül, és arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg a születésnapjukon, mint az év bármelyik másik napján. Az arányt növeli azoknak az öngyilkos férfiaknak a száma, akik valami miatt születésük napján érzik úgy, hogy eljött az ideje befejezni földi pályafutásukat, ám önmagában ez még nem elég magyarázat arra a tizennégy százalékos többletre, amit a születésnapokon bekövetkező halálesetek tesznek ki.
A kutatások még túl frissek ahhoz, hogy a jelenség hátterében álló valódi okokat feltárhassák a szakemberek, ám feltehetően szerepet játszik mindebben az a tény, hogy az ember a születésnapján szembesül igazán azzal, hogy ismét idősebb lett egy évvel, és ilyenkor vet számot a többség azzal is, elért-e valamit a kitűzött céljaiból, megvalósultak-e legnagyobb álmai. Mindezek a gondolatok természetesen növelik a stresszt az illetőben, aminek hatására szívroham vagy stroke is bekövetkezhet, ám nem ritkák a balesetek sem, melyek hátterében sokszor éppen az áll, hogy az adott személy nem képes elfogadni, hogy már kevesebbet bír, mint korábban. Ez utóbbi feltevést az a tény is alátámasztja, hogy leginkább a hatvan éven felüliek hajlamosak saját születésnapjukon meghalni.

Az Annals of Epidemiology című lapban megjelent tanulmány szerzője, Vladeta Ajdacic-Gross azt is kifejtette, hogy az 1969 és 2008 között vizsgált halálesetek közül a szív- és érrendszeri megbetegedések által bekövetkezettek húsz százalékkal nagyobb arányban fordultak elő a születésnapokon, mint az egyéb napokon, a stroke által okozott halálnál pedig ez az arány még egy kicsit magasabb volt. Meglepő módon, még a rákos megbetegedések miatt bekövetkező halálesetek közül is tíz százalékkal nagyobb volt azok aránya, melyek a születésnapokon történtek.

Minden halálok közül azonban messze kiemelkedik az öngyilkosságok száma, melyek 34,9 százalékkal nagyobb arányban fordultak elő a férfiak körében a születésnapjukon, mint más napokon. Ugyanez a nőknél nem volt jellemző, aminek az lehet az oka, hogy őket kevésbé viseli meg az öregedés, illetve, hogy nagyobb felelősséget éreznek a hátrahagyottak iránt.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32758

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, de délkelet felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag