A saját bőrünkön

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A medikusok vazelinnel kenik be, teszik homályossá a szemüvegüket, majd lebotorkálnak a lépcsőn, átkelnek a zebrán, bevásárolnak, fizetnek a kaszszánál, pénzt igyekszenek bedobni a kávéautomatába. Azaz utánozzák az előrehaladott szürkehályog-betegek hétköznapjait. Egy másik helyzetgyakorlat: vattába csomagolják a kezüket, gumikesztyűt húznak rá, és így igyekszenek kivenni a gyógyszert a csomagolásból, a kulcsot a zárba dugni, és cipőjük tépőzárát kinyitni - az idegérzékelésükben, tapintásukban megzavartak érzéseit, helyzetét imitálják.
Német medikusoknál vezették be ezt a beteg ember helyzetébe beleélést segítő, szimpatikus kurzust, melynek tapasztalatairól a Zeitschrift für Allgemeinmedizin számolt be. A cél, hogy az orvosjelöltek minél többet megérezzenek a betegségektől sújtott emberek hétköznapi problémáiból. Az egyetemisták megpróbálnak sínbe tett kézzel, lábbal mozogni, közlekedni, hogy átéljék, milyen az agyvérzésen átesett és fél oldalukra lebénultak élete. Betömött füllel teszik magukat átmenetileg nagyothallókká, és így igyekszenek követni a beszélgetést, a felolvasást, a színházi vagy mozielőadást. Két lábukat egymáshoz kötik egy madzaggal, hogy csak harminccentis lépésekkel csoszoghassanak, mint a súlyos Parkinson-kórosok. Cipőt húznak egymás lábára, kanállal etetik meg a társukat, még a másik fogát is megpucolják, hogy átérezzék a fogyatékkal élők kiszolgáltatottságát és az intimszféra óhatatlan megsértésének érzését.
Én ezt a kurzust bevezetném az iskolában, a gimnáziumban, egyetemen, sőt, már az óvodásoknál is. Valamint az eladóknál, a postásoknál, a tisztviselőknél - mindenkinél. Nagyon ránk férne egy kis empátiatanulás.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag