A rosszul alvó feleséget megsínyli a házasság

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy friss tanulmány szerint, ha a feleségnek nehézséget okoz elaludni, az másnap könnyen vezethet házastársi feszültségekhez, míg ugyanez nem mondható el, ha a férjnek akad gondja az elalvással.

A kutatók harmincöt fiatal, egészséges házaspár alvását vizsgálták tíz éjszakán keresztül, mely során egy noninvazív érzékelő segítségével ellenőrizték nyugalmi és ébrenléti ciklusaikat. A vizsgálatok - melyekről a Hivatalos Alvás Társaság éves találkozóján készülnek beszámolni a szakemberek- kimutatták, hogy azok a feleségek, akiknek gondjuk volt az elalvással, másnap sokkal negatívabb reakciókat mutattak a házastársi kapcsolatuk tekintetében.

Wendy Troxel, a Pittsburgh Egyetem pszichiátere elmondta, hogy a párok elektronikus naplót vezettek a házastársi kapcsolatuk negatív és pozitív vetületeiről. A nehezen elalvó feleségek esetében sokkal több negatív benyomás érte a párt másnap kapcsolatuk terén, míg ahol a férjek alvásával volt gond, nem tapasztaltak ilyen jelenséget a kutatók. "A nők általában sokkal expresszívebbek, jobban irányítják őket az érzelmeik. A férfiak inkább elfojtják, amit éreznek, vagy nincsenek is teljesen tisztában az érzéseikkel" - magyarázta a jelenség okát Troxel, majd hozzátette: "Az alvásgondokat minden esetben kezelni kell, és szükség esetén párterápiát is igénybe kell venni."

Troxel korábbi tanulmányi már rámutattak, hogy a férj vagy egy partner stabil jelenléte kihatással van a nők alvásminőségére, és a boldog házasságban élő nőknek sokkal kevesebb gondja van az alvással, a mostani tanulmány azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a folyamat fordítva is működik, sőt talán még erősebb befolyásoló ereje is van a házasság minőségére nézve.

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag