A rákos kamaszoknak és szüleiknek jót tesz a jóga

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy tanulmány szerint a rákos gyerekek és szüleik esetében a jóga csökkentheti a diagnózis és a kezelés okozta stresszt. A Journal of Pediatric Oncology Nursing hasábjain közzétett kutatási anyag szerint a kamaszok és szülők kevésbé szoronganak így, jobban érzik magukat a gyakorlatok hatására. A foglalkozáson a minnesotai Gyermekklinikán vehettek részt.

A jóga hatásai

A jóga hatásai
"A jóga egyre inkább hatékony kiegészítő terápiává válik a felnőtt onkológiában. Ígéretesnek bizonyul az olyan tünetek enyhítésében, mint a kimerültség, az álmatlanság, a rosszkedv és a stressz. A beteg életminősége ezzel javulhat" - mondták el a tanulmány szerzői.

A szerzők egy új területet térképeztek fel: a daganatos gyermekek és családtagjaik életét. Megjegyezték, milyen stressz és szorongás lesz úrrá a szülőkön a betegség kimenetelének bizonytalansága és gyermekük szenvedése miatt. A tanulmányban résztvevő 7-12 éves gyerekek esetében nem történt változás a szorongás és a közérzet terén. A 13-18 éves kamaszoknál és szüleiknél jelentős javulást figyelhettek meg.
"A tinédzserek azt mesélték, hogy megnyugodtak a jóga hatására, a foglalkozásokat pedig szórakoztatónak érezték" - írták a szerzők.

A szülők is megnyugodtak a jógaórákon, kinyújtózhattak, erősíthették izmaikat és kikapcsolódhattak. A jóga lelassítja a pulzust, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést és az oxigénellátást. Fejleszti az izomtónust, a légzésfunkciót, a koordinációt és a hajlékonyságot.

"Nagyobb léptékű kutatásra van szükség ahhoz, hogy ki lehessen értékelni a jóga hatását a kimerültségre, az alvászavarra, a fájdalomra és a hányingerre" - tették hozzá a szerzők.

Videó: HáziPatika.com
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag