A pozitív gondolatok csökkentik a gyulladást

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A csodálatos, szívet megdobogtató természeti tájaik vagy a lélegzetelállító művészeti alkotások felpörgetik és megerősítik a szervezetünk védekező rendszerét, így az hatékonyabban képes a gyulladások, fertőzések és krónikus betegségek ellen küzdeni.

A UC Berkeley kutatói szerint a pozitív érzelmek, különösen azok, amelyeket a természetet vagy egy művészeti alkotást csodálva, esetleg a spiritualitással és a hittel összefüggésben érzünk, szoros kapcsolatban állnak azokkal a citokinekkel, melyek az immunrendszerünk megfelelő működéséért is felelősek.

5 tipp a boldogsághoz

Az optimizmus és a boldogság nem üres szavak: ezek birtokában hosszabb lehet az életünk, jobban kezelhetjük a stresszes szituációkat, kisebb az esélyünk a szívproblémákra és a stressz hiánya miatti jobb immunrendszer miatt akár még az egyszerűbb betegségeket is könnyen félredobhatjuk. Hogyan érezzük jobban magunkat?

"Úgy találtuk, hogy a pozitív érzelmek összefüggnek a vérben található, a jó egészséget jelző biomarkerekkel" - mondta Jennifer Stellar, a kutatás vezető szerzője. Az Emotion című szaklapban megjelent tanulmány az egyik első, mely az érzelmek szerepét vizsgálja az immunrendszerünk megfelelő működése szempontjából. "A csodálat, az áhitat, a lelkesedés hatására egészségesebb szintet érnek el a citokinek a szervezetünkben. Így tehát, ha olyan dolgokat teszünk, melyek ezekkel az érzelmekkel vannak összefüggésben, például sétálunk a természetben, megcsodálunk egy festményt vagy hagyjuk, hogy teljesen elvarázsoljon minket a zene, azzal valójában nagyon jót teszünk az egészségünknek és meghosszabbíthatjuk a saját életünket."

A citokinek irányítják azokat a sejteket, melyek felveszik a harcot a fertőzéssekkel, a betegségekkel vagy a sérülésekből adódó traumákkal, de ha a citokinek szintje folyamatosan magas, az a gyengébb egészség egyik jele lehet. Ezt olyan súlyos, krónikus betegségekkel hozták már összefüggésbe, mint a diabétesz, az Alzheimer-kór, a szívbetegségek, az ízületi gyulladások vagy a depresszió.

A pozitív gondolatok csökkentik a gyulladást

A pozitív gondolatok csökkentik a gyulladást


A kutatás során két azonos, de egymástól független vizsgálatot is végeztek, melyekben önkéntesek vettek részt. A kísérlet során a résztvevőknek be kellett számolniuk egy napjukról, pontosabban arról, hogy mennyire volt részük aznak pozitív érzelmekben, például örömben, csodálatban, szeretetben, büszkeségben stb. Ezek után szövetmintát vettek tőlük. Úgy találták, hogy akik több pozitív érzelmet éltek át, azoknak a szervezetében alacsonyabb volt az Interleukin 6 nevű citokin szintje - ez az egyik jelzője a gyulladásoknak.

Arra azonban még nem jöttek rá a tudósok, hogy az alacsonyabb citokin-szint hatására több pozitív érzelmet vagyunk képesek érezni, vagy a pozitív érzelmek hatására csökken ezeknek a biomarkereknek a szintje - az összefüggés azonban egyértelmű.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag