A nevetéstől aktiválódnak az idegsejtjeink

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Amikor valamit humorosnak találunk, az arcunkkal együtt az agyunk is felragyog: minél mókásabb dologról van szó, annál erőteljesebb aktivitás mutatkozik az agy jutalmazó központjában.

A kutatók szerint a humor az agyunkra gyakorolt hatásának feltérképezésének komoly hasznát vehetjük, mert ezzel a vegetatív állapotban lévő betegekben meg lehet állapítani, tapasztalnak-e pozitív érzelmeket.

A Medical Research Council kutatócsoportja önkénteseken végzett agyi képalkotó vizsgálatokat, hogy összehasonlítsák, mi történik akkor, amikor semleges mondatokat, illetve vicceket hallanak. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az agy jutalmazó központjai a humor hatására sokkal jobban "felragyogtak". A reakció erőssége pedig attól függött, mennyire találta viccesnek az elhangzottakat a vizsgált személy.

Amikor szóviccek hangzottak el, a nyelvi feldolgozásért felelős agyi területek aktiválódtak leginkább. Ez a reakció azonban eltért attól, amikor átlagos mondatokat hallottak, amelyek szintén többjelentésű szavakat tartalmaztak. A kutatók szerint a viccek és mondatok feldolgozásában szerepet játszó agyi folyamatok feltérképezése megmutatja, hogyan járul hozzá a nyelv a viccek értelmezéséhez. Ez pedig felhasználható arra, hogy megérthessük, hogyan reagálnak a viccre azok, akik nem tudnak normálisan kommunikálni.

A Journal of Neuroscience folyóiratban megjelent kutatás segíthet az orvosoknak a vegetatív állapotban lévő agysérült betegek, illetve az érzelmi zavarokban szenvedő emberek kezelésében.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag