A magnézium segít beállítani a bioritmust és javítja az anyagcserét

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

alvás, magnézium, cirkadián ritmus

Az embereknek alvásra van szükségük, hogy működőképesek legyenek egész nap. A minőségi alvás azonban gyakran hátrasorolódik a prioritások között. A magnézium segíthet.

Két brit kutatócsoport - a University of Edinburgh és Cambridge-ben az MRC Laboratory for Molecular Biology égisze alatt - közös erőfeszítéssel kiderítette, hogy a magnézium befolyásolhatja az ember alvás-ébrenlét ciklusát.

"A belső óra alapvető minden élőlény számára. Sok szempontból befolyásolja az egészséget és a betegségeket a szervezetben, de ugyanez a helyzet a növények vagy éppen a mikroorganizmusok esetében is" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Gerben van Ooijen, a University of Edinburgh kutatója.

A Nature folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatók emberi sejtekben mérték a magnézium szint emelkedését és süllyedését, egy 24 órás alvás-ébrenlét ciklus alatt. Az egész nap folyamán, az a sejtek magnéziumszintje közvetlenül kapcsolódott a személy alvási ciklusához, és ahhoz, amikor elégette az energiát.

A magnézium segít beállítani az alvási ciklusunkat

A magnézium segít beállítani az alvási ciklusunkat

A belső órák ellenőrzik az alvás és az ébrenlét folyamatát. A vezérlése a hipotalamuszból, az agynak a szomjúság, éhség, alvás, hangulat, nemi vágy, és egyéb hormonális aktivitások kontrollálásért felelős részéből történik. A hipotalamusznak látóidegi kapcsolata is van, és kommunikál az aggyal a fény szintjéről, amelynek a szemek ki vannak téve a nap és az éjszaka folyamán.

Az emberi szervezetben körülbelül 20-30 gramm magnézium található, amely egyenletesen oszlik meg a csontok és a sejtek belső tere között. Minden sejtünknek szüksége van rá, nézzük, milyen ételekkel vihetjük be a szervezetünkbe. Részletek!

Közvetlenül a látóideg felett a hipotalamusz egy apró régiója, az úgynevezett nucleus suprachiasmaticus (SCN) szabályozza a cirkadián ritmusok. A cirkadián ritmusok a szervezet biológiai pacemakerei, amelyek a feladatot, hogy gondoskodjék az egészséges ébrenléti-alvási ciklusról.Egy organizmuson belül minden sejtnek saját belső időzítője van, amelyet úgy gondolják, hogy nem a genetikai, hanem a környezeti tényezők befolyásolnak elsősorban. Az embernél ez az, ami meghatározza, hogy egy személy nappal aktív, vagy inkább egy éjszakai bagoly. Ez a ritmus például befolyásolja az élelmiszerfogyasztást is.

A magnézium szint szintén hatással van az anyagcserét; Minél magasabb a magnézium-szint, annál jobban követik a sejtek a természetes alvási ciklust, és a sejteket sokkal hatékonyabban képesek az energiát felhasználni. A magnézium befolyásolásával a kutatók képesek lehetnek javítani azon, ahogy az emberek és más élő szervezetek átalakítják az élelmiszert üzemanyaggá. A kutatók a magnézium szint változásának hatásait algákon és gombákon is tesztelték, és ugyanazt a hatást tapasztalták. "Korábban nem vették figyelembe, ahogy a magnézium testünk belső óráját és az anyagcserét szabályozza" mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. John O'Neill, az MRC Laboratory of Molecular Biology kutatója. "Az új felfedezés egy egész sor lehetőséget teremthet az emberi egészség, vagy a mezőgazdasági termelékenység javítására" - tette hozzá. Forrás: Medical Daily

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag