A környezetünk is befolyásolja a testsúlyunkat

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A gyorséttermek sűrű elhelyezkedése összefügg a környéken lakók testsúlyának 1,5 kg-os, derékbőségének pedig 4 cm-es növekedésével - mutatták ki Oregoni Kutatóintézet (ORI) munkatársai.

Ezzel ellentétben azokon a környékeken, ahol sok lehetőség nyílik a sétálásra, az elmúlt évben rendszeres testmozgásba kezdő lakók súlya 1 kg-mal csökkent, derékbőségük pedig mintegy 0,3 cm-rel.

"Ez azon kevés tanulmányok egyike, mely az egyén testsúlyának változására összpontosít az életmód és az adott élettér összefüggésében" - jegyezte meg Dr. Li. "Jelen tanulmány egyedülálló a környezet-egyén megközelítés miatt, melyet arra használtunk fel, hogy megmutassuk, az egészségét hátrányosan befolyásoló környezet az ott lakók viselkedésével együtt kedvezőtlen hatást gyakorolhat az egyén testsúlyára. Másfelől viszont az egészséges környezet, mint például a sétálóutcák jelenléte idővel kedvező irányban befolyásolhatja a testsúlyt" - mondta Dr. Li.

A tanulmány részét képezi a Portland Oregon Környezeti és Egészségügyi Tanulmánynak, melyben a kutatók 1 200 helyi lakost követnek nyomon három éven át. Az 50-75 év közötti embereket, antropometrikus és felmérés jellegű adatok segítségével tanulmányozzák, felhasználva például a testsúly, a magasság adatait, a táplálkozási szokások, az elfogyasztott ételek jellemzőit, a testmozgás mennyiségét és a környezetükkel kapcsolatos véleményüket. A kutatók objektív adatokkal is felmérték Portland 120 találomra kiválasztott részét olyan adatok segítségével, mint például a zöldövezet-beépített terület aránya, a gyorséttermek sűrűsége, a helyi közlekedés megállóinak száma. A kutatási projekt célja az volt, megvizsgálja a testsúly és a fizikai aktivitás változását a beépített környezet viszonylatában.

"Az elhízás elleni harc során tisztán látszik, hogy a közegészségügy és a várostervezés terén egyaránt erőfeszítéseket kell tenni arra, hogy ami megváltoztatható, azt egészségesebbé tegyük" - jegyezte meg Li.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag