A helyes szaunázás lépései

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A szaunázás az északi népek, elsősorban a finnek egyik legkedveltebb időtöltése.

A szauna testre és lélekre gyakorolt jótékony hatása már régóta ismert. Az elmúlt évtizedekben itthon is egyre népszerűbbé vált e kikapcsolódás.

A rendszeres szaunázás az egészség megőrzés egyik hatékony eszköze ellenállóvá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben, erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet. A heti rendszerességgel végzett kezelések jelentősen csökkentik a szív- és érrendszeri, illetve a mozgásszervi megbetegedések kialakulását. Kiválóan edzi az ereket, amelyek a hőmérséklet változásra kitágulnak majd összehúzódnak. A hő hatására a keringés felgyorsul, fokozódik a bőr anyagcseréje, ami beindítja a méregtelenítés folyamatait. A felgyűlt salakanyagok a verejtékmirigyeket keresztül távoznak. Ugyanakkor a szauna megelőzésképpen a vírusokkal teli téli időszakban is kiváló, hisz a kórokozók nem kedvelik a nagy meleget, elpusztulnak. Ám a szaunázás nem csak a testnek, de a léleknek is felüdülést nyújt, oldja stresszt, a feszültséget. 

A fertőzések elkerülése érdekében mindig terítsünk magunk alá törölközőt, ha szaunázunk
A fertőzések elkerülése érdekében mindig terítsünk magunk alá törölközőt, ha szaunázunk

A szaunázásnak is megvan a maga rituáléja

A szaunázás optimális esetben 3 X 10-15 perc izzasztásból, rövid lehűtésekből, majd a végén 20 perc pihenésből áll. Szaunázás előtt érdemes mindig lezuhanyozni, hogy bőrünkről eltávolítsuk a szennyeződéseket és a különböző kozmetikumokat. Zuhanyozás után töröljük szárazra testünket, és már jöhet is a szauna nyújtotta kellemes felüdülés. Első alkalommal csak annyi időt töltsünk az izzasztókamrában, amennyi igazán jólesik, ez az idő azonban ne legyen több 10 percnél. A szauna hőmérséklete a mennyezetnél 70-100 fok, a padló szintjén pedig 30 fok. A levegő relatív páratartalma 10-30 százalék között mozog.


Kezdőként lehetőleg az alsó padokra feküdjünk, mert ott alacsonyabb a hőmérséklet. Ha a meleg és az izzadás már elviselhetetlenné válik, hűtsük le magunkat hideg vizes zuhannyal vagy a hideg medencében. A hűtés minden alkalom után kötelező.

A finnek szerint amit a szauna nem gyógyít meg, azt már az orvos sem. Az tény, hogy ők sok szempontból a pozitív egészségügyi statisztikák élén szerepelnek, amiben az életük részét képező szaunázásnak is jelentős szerepe van. Mikor és kinek ajánlott a szaunázás?

A gyakorlott szaunázók az izzasztást és a lehűtést 2-3-szor ismétlik. Az izzasztást gyakran a bőr vesszővel való paskolásával, és a bőr kefélésével is fokozzák. Emellett a szaunázás élményét növeli az is, amikor a szaunamester vizet locsol a forró kövekre, majd szétteríti a nedvessé vált levegőt. Ezt a hatást gyakran illóolajokkal teszik még izgalmasabbá. A szaunázás mindig a lehűtéssel ér véget. Kezelés után legalább negyedórát pihenjünk és pótoljuk az elveszett folyadék mennyiséget.

Néhány alapszabály szaunázóknak

A szaunázás betegen, lázas, gyulladásos állapotban nem ajánlott, de magas vérnyomás, szívbetegség, visszeresség, várandósság esetén is ellenjavallt. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, kérjük ki orvosunk tanácsát. Szaunázás előtt ne igyunk és együnk túl sokat. Az emésztés megterheli a szervezetet, így lehetőleg az utolsó étkezés után 2 órával merészkedjünk csak a kabinba. A fokozott izzadás után az elvesztett folyadékot bőségesen pótoljuk. Az intenzív sport a szaunázás után már nem javasolt. A fertőzések megelőzése érdekében mindenképpen zuhanyozzunk le, a padokra pedig lehetőleg ne nedves fürdőruhába üljünk, hanem terítsünk magunk alá törölközőt.

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

30601

Orvos válaszol
Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag