A ginzeng szerepe a szellemi frissesség megőrzésében

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Huták Judit

  HáziPatika.com

ginzeng, táplálékkiegészítő, egészségpszichológia

Van egy évszázadok óta használt gyógynövény, mely nemcsak a beteg szervezetet gyógyítja és segít visszanyerni a fizikai vitalitásunkat. A ginzeng ugyanis a szellemi frissességhez is hozzájárul, sőt még a stressz okozta károkat is csökkenti.

Mi is a ginzeng?

A ginzenget évszázadok óta használják a keleti gyógyászatban. A Koreai-félszigeten, Kína északkeleti részén, Szibériában és Észak-Amerikában, hűvösebb éghajlaton őshonos, de a kínai és a koreai ginzenget tartják a legértékesebbnek. A növény nagyjából fél méter magas, egyenes szárának színe vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkéből álló összetett levél. Virágzata ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak el.

Gyógyításra, az életminőség javítására a ginzeng gyökerét használják, legtöbbször porrá őrölve, vagy a hatóanyag-tartalmát kivonva. A fehér ginzenggyökeret a betakarítás után közvetlenül kén-dioxiddal fehérítik, majd ezt követően napon vagy mesterséges hőt alkalmazva szárítják. A vörös ginzenggyökeret pedig úgy készítik, hogy a begyűjtött gyökereket szárítás előtt forró gőzzel kezelik.

Gyógyít, frissít és energiát ad

A kínaiak jensen-nek, azaz embergyökérnek is hívják a ginzenget alakja miatt. Ez az elnevezés igen találó, hogy az ember mennyiféle bajára orvosság - erre utal a ginzeng növénytani latin neve is, a Panax, mely görögül mindent gyógyító-t jelent. A ginzeng aktív hatóanyagai a ginsenosidok, melyek a legnagyobb mennyiségben - meglepő módon - nem a nagyra értékelt gyökérben, hanem a növény leveleiben találhatóak meg. A ginzeng jól ismert adaptogén gyógynövény, azaz segíti a szervezet regenerálódását, energiával tölti fel, növeli a testünk ellenálló képességét a fizikai sérülésekkel és a stresszel szemben.

A stresszre adott első és természetes reakció, hogy a mellékvese felkészíti a szervezetet a küszöbön álló "veszélyre". A mellékvese ilyenkor adrenalint és ún. stresszhormonokat bocsát ki. Kóros állapot akkor alakul ki, ha ez a válaszreakció túl hamar következik be vagy túl sokáig áll fenn. A ginzeng jótékony hatást fejt ki a mellékvesére, növeli annak a tónusát és elősegíti megfelelő működését, ily módon biztosítja a szervezet stresszel szembeni ellenállását. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a mindennapi feladatokkal megbirkózzunk: a stressz ugyanis (bármit is állítunk a saját magunk megnyugtatására) rontja a szellemi teljesítményt, hozzájárul ahhoz, hogy hamarabb elfáradjunk, hosszú távon pedig fizikai és lelki betegségeket egyaránt okozhat.

A ginzeng javítja a teljesítményt és az állóképességet, serkenti a "boldogsághormonok" termelődését, sőt a hagyomány szerint még a férfiak szexuális teljesítményére is jó hatással van. A legnagyobb előnye azonban abban keresendő, hogy pont oda juttatja el az oxigént (többek között a vérerek tágításával és a véráramlás serkentésével), ahol arra szükség van - így szükség szerint javítja a memóriát és a szellemi működést is. Egy kínai kutatásból pedig kiderült, hogy a rendszeres ginzengfogyasztás (elsősorban étrend-kiegészítőkön keresztül) még azoknál is javította a szellemi funkciókat, akik valamilyen agysérülésből vagy stroke-ból épültek fel.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag