A dohányzás rontja az IQ-t?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A dohányosok IQ-ja alacsonyabb, mint a nemdohányzóké, és minél többet dohányzik valaki, annál alacsonyabb lesz az intelligenciája - állapították meg kutatók, egy 20 000 katona részvételével végzett felmérés során.

Az izraeli Tel Hashomerben működő Sheba Egészségügyi Központ munkatársa, Dr. Mark Weiser és kollégái által végzett vizsgálatok során az derült ki, hogy a napi egy csomag cigarettát elszívó fiatal férfiak intelligenciahányadosa (IQ) 7,5 ponttal alacsonyabb, mint nemdohányzó társaiké. Az IQ és a dohányzás kapcsolatáról már korábban is születtek tanulmányok, de Dr. Weiser és társai most egy nagyon nagy tömegben, több mint 20 ezer, 18 éves izraeli katonán végezhetett vizsgálatokat az intelligencia és a dohányzás közötti kapcsolatok jobb megértésére.

Leszokás a dohányzásról

Leszokás a dohányzásról
Az eredmények ismeretében az izraeli kutatók úgy vélik, az alacsonyabb IQ-val rendelkező serdülők számára érdemes volna olyan célzott programokat kidolgozni, amelyek a dohányos életmód kialakulását képesek megelőzni. A kutatók, a korábbi tanulmányokkal ellentétben nem kellett, hogy mentálhigiénés problémával küzdők adatait is a vizsgálat részeként figyelembe vegyék, mivel katonai szolgálatra az ilyen panaszokkal küzdőket alkalmatlannak tartják és nem szolgálhatnak a fegyveres erőknél. Az így tisztán vizsgált résztvevők 28 százaléka legalább napi egy szál cigarettát szívott, 3 százalékuk már leszokott dohányos volt és 68 százalékuk soha nem dohányzott életében. 
A dohányosok esetében mért intelligencia hányados értékek jelentősen alacsonyabbak voltak a nemdohányzókénál, és az eredmények akkor sem mutattak szembeszökően mást, amennyiben azokat súlyozták a vizsgált személy társadalmi-gazdasági státusza szerint.

A nemdohányzók átlag IQ-ja 101 pont volt, míg a nemrég dohányozni kezdetteké 94. A rendszeresen elszívott cigaretták számával pedig ez az érték tovább romlott: a napi 1-5 szál cigarettát szívók 98 pontjáról a legalább egy dobozzal elszívók 90 pontos intelligenciahányadosáig.  

A kutatók megvizsgálták a már a seregbe kerülésük előtt leszokottak értékeit, amelyek átlagosan 97 pontot mutattak, ami még mindig alacsonyabb értékű volt, mint a nemdohányzóké. A nagy mintával végzett kutatás során lehetőség nyílt megvizsgálni azt is, hogy testvérek esetében mi jellemzi a dohányosok és a nemdohányzók intelligenciáját, mint a megvizsgált 70 testvérpár adataiból kiderült, a nemdohányzó testvérek IQ-ja átlagosan magasabb volt, mint a dohányzóké. 

Az átlagos intelligenciahányados tartományt 84 és 116 pont közé helyezik a szakemberek. AZ izraeli szakemberek szerint a jelenség magyarázata nem elsősorban a dohányzás okozta IQ-csökkenés, hanem az, hogy az alacsonyabb intelligenciával rendelkezők inkább hajlamosak a dohányos életformát választani.

Animáció: HáziPatika.com
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag