A családi kapcsolatokat is rontja a vezetés közben telefonálás

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

párkapcsolat

A vezetés közbeni telefonálás veszélyeiről gyakran figyelmeztetnek, azonban ezzel a családi kapcsolatok is veszélybe kerülhetnek.

A hosszabb reakcióidő és a figyelem csökkenése a mobil használatát veszélyessé teszik vezetés közben. Ugyanezek a tényezők a családon belüli kommunikációnak is árthatnak ebben a szituációban - állítja Minnesotai Egyetem professzora, Paul Rosenblatt a Family Science Review című folyóirat egy cikkében. A közlemény szerzője Rosenblatt, és egy végzős hallgató, Xiaohui Li elméleti elemzést készített a témáról.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy vetetés közben a mobiltelefon használata miatt lassabb a reakcióidő az úton. Ez a telefon beszélgetésekre is igaz lehet. "Beszélgetés közben a késedelem gond lehet, ha a személy (házastárs vagy élettárs) a vonal másik végén ezt vagy úgy értelmezi, hogy nem volt kész válasza, vagy partnere titkol valamit. Mindez felzaklathatja a partnert" - mondta Rosenblatt.

És mi van, ha a vezető fontos részleteket mulaszt el a beszélgetés közben? Ez félreértésekhez és nehezteléshez vezethet. "Tehát a mobiltelefon használata vezetés közben olyan gondokhoz vezethet, mint egy piros jelzés kihagyása a kapcsolatban, lassú reakció kényes helyzetekben, a beszélgetés irányításának elvesztése, és interakció hibák, amiből a konfliktus, sértődés, félreértés, és esetleg más súlyos probléma keletkezhet a kapcsolatban".

A partner, aki épp nem vezet, aggódhat a vezető biztonságáért és rövidre foghat egy beszélgetést, így a vezető koncentrálni tud. A vezető azonban lehet, hogy negatívan értelmezi dolgot. Számos más probléma is felmerült ilyen helyzetben, ami mindkét felet érint. A vizuális jelek hiánya, beleértve gesztusokat, arckifejezéseket és a testtartást, kihívást jelent a beszélgetésben. A gyenge térerő, az autó és az út zaja is mind hozzájárulnak a félreértésekhez.

A cikkben Rosenblatt öt lehetséges körülményt vizsgál, ahol a kapcsolatban problémák merülhetnek fel, ha a járművezető egy családtaggal mobilon beszél. Ilyen szituáció például, ha a partner megkéri a vezetőt, hogy intézzen el az úton valamit; amikor a családtag jó vagy rossz hírt közöl; telefonon keresztül veszekednek, vagy elnézést kérnek egymástól. Minden eset végződhet félreértéssel vagy frusztrációval.

A legtöbb kapcsolat kibírja ezeket a nehézségeket. "Azonban olyan pároknál, ahol mindketten gondolkoznak a szakításon, a telefonos beszélgetésekből eredő félreértések fordulóponthoz vezethetik a kapcsolatot" - mondja Rosenblatt.


Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag