A boldogság leggyakoribb akadályai

Sokan szembesülnek azzal életük során, hogy hiába tesznek meg mindent a boldogságukért, valójában egyre csak boldogtalanabbá válnak. A szakember szerint azonban mindez nem a véletlen műve.

A "légy pozitív" elvárás azzal a veszéllyel jár, hogy elkezdjük fetisizálni a boldogságot: azt érezzük, hogy mindig, minden körülmény közt boldognak kell lennünk. Ezt a belső elvárást nevezzük a "kell zsarnokságának" - rendkívül nyomasztó és szorongáskeltő állapotról van szó - írja Szondy Máté pszichológus a HVG oldalán megjelent cikkében.


Russ Harris ausztrál terapeuta boldogságcsapdának nevezi azt az állapotot, amikor a görcsös próbálkozás a boldoggá válásra éppen az ellenkező hatást fejti ki, ezáltal egyre feszültebbek, levertebbek, csalódottak leszünk.

A boldogságra való törekvés a következő módokon rombolhatja a boldogságunkat:

1. A gondolatokat nem lehet elnyomni

Minél inkább szeretnénk elkerülni egy adott gondolatot, az annál gyakrabban és erősebben fordul meg a fejünkben. Ha valaki a szorongáskeltő vagy rémisztő gondolatait igyekszik semmisnek tekinteni, azok - paradox módon - egyre erősebbé és kínzóbbá válnak számára.

A boldogságot nem lehet üldözni
A boldogságot nem lehet üldözni

2. Egyszer hasznos, többször káros

Akadnak praktikák, amik segítenek átlendülni számunkra a nehezebb, lehangoltabb periódusokon. Ilyen lehet többek között akár egy pohár bor, egy tábla csoki, egy kis vásárlás, de akár egy-egy film vagy sorozat megnézése is. Szintén említhető a testedzés és a társas támogatás keresése, ezek ráadásul még hasznosak is. Sok olyan tényező van azonban, amelyek rövid távon javítják a hangulatunkat, hosszabb távon viszont negatív következményekkel járnak. Elég csak a túlzott alkoholfogyasztás vagy a túlevés kockázatát említeni.

3. A pénz nem boldogít

Kutatások igazolják, hogy az átlagosnál jobb anyagi nem helyzet önmagában nem feltétlenül tesz boldogabbá is minket. Ráadásul miközben az anyagi javakat üldözzük, könnyen elhanyagolhatunk olyan tevékenységeket, amelyek valóban pozitív hatással lehetnének ránk. E téren a társas tevékenységek ugyanúgy említhetők, mint az úgynevezett flow-élmény, amelynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, ezáltal energiával töltődik fel.

Az ember a hétköznapok valóságából kiszakadva egy alternatív valóságot él meg, ami olyannyira intenzív, hogy a cselekvő személy szinte "megszűnik létezni". Ez az átlényegülés, a pillanattal való azonosulás adja a tökéletes elégedettség érzését. A flow-élményről bővebben ide kattintva olvashat.

4. Elfelejtjük, mit miért csinálunk

Nagyon fontos, egy-egy tevékenységbe miért kezdünk bele. A mozgásról például köztudott, hogy képes javítani a hangulatunkat. Ha viszont menet közben folyton arra figyelünk, jelentkezik-e már a kívánt hatás, akkor könnyen kizökkenhetünk a sport által kiváltott flow-élményből. Nem mindegy tehát, hogy valamit azért csinálunk, mert élvezzük, vagy csupán azért, hogy a segítségével elérjünk valamit.

"A boldogság általában melléktermékként jelenik meg; az aktív, társas kapcsolatokban, áramlat-élményekben és értelemteli tevékenységekben gazdag élet melléktermékeként" - írja Szondy Máté.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag