A boldogság leggyakoribb akadályai

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokan szembesülnek azzal életük során, hogy hiába tesznek meg mindent a boldogságukért, valójában egyre csak boldogtalanabbá válnak. A szakember szerint azonban mindez nem a véletlen műve.

A "légy pozitív" elvárás azzal a veszéllyel jár, hogy elkezdjük fetisizálni a boldogságot: azt érezzük, hogy mindig, minden körülmény közt boldognak kell lennünk. Ezt a belső elvárást nevezzük a "kell zsarnokságának" - rendkívül nyomasztó és szorongáskeltő állapotról van szó - írja Szondy Máté pszichológus a HVG oldalán megjelent cikkében.


Russ Harris ausztrál terapeuta boldogságcsapdának nevezi azt az állapotot, amikor a görcsös próbálkozás a boldoggá válásra éppen az ellenkező hatást fejti ki, ezáltal egyre feszültebbek, levertebbek, csalódottak leszünk.

A boldogságra való törekvés a következő módokon rombolhatja a boldogságunkat:

1. A gondolatokat nem lehet elnyomni

Minél inkább szeretnénk elkerülni egy adott gondolatot, az annál gyakrabban és erősebben fordul meg a fejünkben. Ha valaki a szorongáskeltő vagy rémisztő gondolatait igyekszik semmisnek tekinteni, azok - paradox módon - egyre erősebbé és kínzóbbá válnak számára.

A boldogságot nem lehet üldözni
A boldogságot nem lehet üldözni

2. Egyszer hasznos, többször káros

Akadnak praktikák, amik segítenek átlendülni számunkra a nehezebb, lehangoltabb periódusokon. Ilyen lehet többek között akár egy pohár bor, egy tábla csoki, egy kis vásárlás, de akár egy-egy film vagy sorozat megnézése is. Szintén említhető a testedzés és a társas támogatás keresése, ezek ráadásul még hasznosak is. Sok olyan tényező van azonban, amelyek rövid távon javítják a hangulatunkat, hosszabb távon viszont negatív következményekkel járnak. Elég csak a túlzott alkoholfogyasztás vagy a túlevés kockázatát említeni.

3. A pénz nem boldogít

Kutatások igazolják, hogy az átlagosnál jobb anyagi nem helyzet önmagában nem feltétlenül tesz boldogabbá is minket. Ráadásul miközben az anyagi javakat üldözzük, könnyen elhanyagolhatunk olyan tevékenységeket, amelyek valóban pozitív hatással lehetnének ránk. E téren a társas tevékenységek ugyanúgy említhetők, mint az úgynevezett flow-élmény, amelynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, ezáltal energiával töltődik fel.

Az ember a hétköznapok valóságából kiszakadva egy alternatív valóságot él meg, ami olyannyira intenzív, hogy a cselekvő személy szinte "megszűnik létezni". Ez az átlényegülés, a pillanattal való azonosulás adja a tökéletes elégedettség érzését. A flow-élményről bővebben ide kattintva olvashat.

4. Elfelejtjük, mit miért csinálunk

Nagyon fontos, egy-egy tevékenységbe miért kezdünk bele. A mozgásról például köztudott, hogy képes javítani a hangulatunkat. Ha viszont menet közben folyton arra figyelünk, jelentkezik-e már a kívánt hatás, akkor könnyen kizökkenhetünk a sport által kiváltott flow-élményből. Nem mindegy tehát, hogy valamit azért csinálunk, mert élvezzük, vagy csupán azért, hogy a segítségével elérjünk valamit.

"A boldogság általában melléktermékként jelenik meg; az aktív, társas kapcsolatokban, áramlat-élményekben és értelemteli tevékenységekben gazdag élet melléktermékeként" - írja Szondy Máté.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag