5 tipp a boldogsághoz: hogyan érezzük jobban magunkat?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

stressz, optimizmus, relaxáció, boldogság, meditáció, pozitív gondolkodás

A CNN öt teljesen ingyenes tippet ajánl, amelyek révén jobban érezhetjük magunkat.

Az optimizmus és a boldogság nem üres szavak: ezek birtokában hosszabb lehet az életünk, jobban kezelhetjük a stresszes szituációkat, kisebb az esélyünk a szívproblémákra és a stressz hiánya miatti jobb immunrendszer miatt akár még az egyszerűbb betegségeket is könnyen félredobhatjuk, állítja a legjobb amerikai kórház titulust viselő Mayo Clinic. A CNN hasábjain publikált válogatás arra koncentrál: mi az az öt teljesen ingyenes tipp, amelyek révén jobban érezhetjük magunkat.

1. Tudatosítsuk az automata reakcióinkat! Érdemes első körben tudatosítanunk azt, hogy mi az alapvető módszerünk és hozzáállásunk arra, hogy létezzünk a világban: mondja Dr. Joffrey Suprina, az Argosy University viselkedéskutatási dékánja. Mi van akkor, ha a reggeli kávénkat kilökik a kezünkből a munkahelyre menet? Az egész napunk el van rontva onnantól kezdve? Vagy inkább figyelmen kívül hagyjuk és az élet pozitív dolgaira figyelünk, netán a leckékre, amelyeket ez taníthat nekünk? Vagy csak le kéne szoknunk a kávéról? Vagy nem okostelefonozni kéne munkahelyre menet? Ha már megismertük magunkat annyira, hogy látjuk a mintáinkat, akkor nekiállhatunk annak is, hogy megváltoztassuk magunkat.

2. Keretezzük át a gondolatainkat!

A boldogság képlete

Egy speciális képlettel kiszámíthatóvá válik, hogy mennyire fogja boldognak érezni magát valaki - állítják brit tudósok, akik szerint az elégedettség elsősorban az elvárásainkkal van összefüggésben. A részletekért kattintson!

Ha észrevettük azt, hogy negatív módon állunk hozzá a minket körülvevő dolgokhoz, próbáljuk megváltoztatni a nézőpontunkat és alakítsuk át a gondolatainkat pozitívabbá, javasolja Suprina. Ha ez nem megy, nézzük meg a helyzetet távolabbról és tegyük fel a kérdést: mi lehet ennek a pozitív oldala? Mit nyerhetek ebből hosszú távon?

Mindez persze nem megy könnyen, hozzáértők úgy nyilatkoznak: körülbelül három hónapba telik általánosságban megváltoztatni egy szokást, a sikerélmények nyerése, az első lépések megtétele pedig nagyon fontos, ezt gyakorolnunk kell, hogy valami újat vigyünk az életünkbe és megszokjuk azt.

Az is fontos, hogy ne kezdjünk el aggódni, ha negatív gondolataink vannak. A pozitív gondolkodók sem csak a pozitívat látják. Természetesen látják, hogy van negatív is, az viszont már csak a mi döntésünk, hogy mere fókuszálunk.

3. Ne higgyünk el mindent, amit az agyunk mond nekünk! Nem kell mindig elhinnünk azt, amit az agyunk mond nekünk. Belső működésünk, érzéseink és viselkedéseink a leggyakrabban egy tőről fakadnak, de ez nem jelenti azt, hogy egy pánik esetén az első elhamarkodott ötletünk alapján kéne döntenünk és viselkednünk, mondja Bobbi Emel kaliforniai pszichoterapeuta és coach. Ha megfigyeljük negatív gondolatainkat ahelyett, hogy megítélnénk, elhinnénk vagy ezekre alapozva kezdenénk el viselkedni, könnyebben tudjuk elengedni azokat. Inkább csak tudatosítsuk, hogy valami rosszra vagy aggasztóra gondolunk és tegyünk távolságot eközé az észlelés és a reakciónk közé.

Öt tipp, amelyek révén jobban érezhetjük magunkat

Öt tipp, amelyek révén jobban érezhetjük magunkat


4. Hagyjuk eltűnni a félelmet! A negativitás legrosszabb pontja a félelem, ami a legtöbbször a jövőn alapszik. Mi van akkor, ha valami megtörténik? Vagy mi van akkor, ha mégsem történik meg? A megoldás az, hogy a jelen pillanatban élünk és mihelyst jön egy félelemteli gondolat, azonnal tudatosítjuk, állítja Terri Cole terapeuta és coach New Yorkból. Akár még a vizualizációs technikák is segíthetnek ilyenkor: elképzeljük, hogy hol foglal helyet a félelem, oda fókuszálunk és elképzeljük, hogy lassan eltűnik onnan, a helyét pedig kitöltjük egy pozitív gondolattal. Alapvető, 10 perces meditációs technikáról beszélünk naponta, de nagy különbséget tehet. Reakcióidőt nyerünk, mondja a terapeuta: ahelyett, hogy elhinnénk, amit a félelmünk mond, egyszerűen nem reagálunk rá.

5.Találjuk meg a hangulatváltóinkat! Cole azt is javasolja: ha az életünk nehezebb fázisban van és nem éppen könnyű pozitívnak maradni, fókuszáljunk a hangulatváltóinkra. A hangulatváltó bármi lehet: szeretteink fotója, egy jó emlék, egy fotó egy kedvenc helyről a telefonunkon, gyakorlatilag bármi, amibe egy pozitív érzelem van elzárva és ezt meg is éljük rajta keresztül. A szakértő azt is javasolja: minden nap végén gyűjtsünk össze három dolgot, amiért hálásak vagyunk és gondoljunk vissza a nap legjobb pillanatára, már ha csak egy pár percig ezzel foglalkozunk, jóval pozitívabban zárhatjuk le a napunkat. Cole azt is hozzáteszi: mindenki képes ezekkel az apró pszichológiai trükkökkel jobbá tenni az életét, az első lépés az, hogy felelősséget vállalunk érte.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag