10 tipp a hosszabb élethez

Rendhagyó utak az egészséghez
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

egészség, hosszú élettartam, egészséges életmód

A gazdagság, az éhezés, a nyelvtanulás vagy a vallásosság mind kimutathatóan növeli az élettartamot. De az is segít, ha hegyen lakunk, vagy épp valami jót teszünk embertársainkért. Íme egy tízes lista, pár rendhagyó tippel.

Mit kell tenni ahhoz, hogy tovább éljünk, azonkívül, hogy igyekszünk egészségesen élni, mozogni és felhagyunk a dohányzással? Régen az emberek rengeteg módon próbáltak hosszabb életet elérni, különböző ételekkel, italokkal, vagy épp szexuális technikákkal, több-kevesebb sikerrel. Manapság bővült a stratégiák köre, néhány nem mindennapival.

1. Önéheztetés

Tudósok már 1934-ben kimutatták, hogy az éhhalálhoz közeli patkányok sokkal tovább élnek, mint az várható lenne, a kísérletet pedig egerekkel 1986-ban is megerősítették. Amíg az alapvető tápanyagot biztosították az állatoknak, de diétáztatták őket, éhesek voltak bár, de éltek. A módszert az emberek is kipróbálták, olyan diétát folytatva, amely lecsökkenti a kalóriabevitelt. A tapasztalatok szerint több öregedésgátló effektus jelentkezett, mint az alacsonyabb inzulin-rezisztencia, vagy az alacsonyabb vérnyomás. Érdekesség, de a Föld egyik legtovább élő népcsoportjának tagjai, az okinawanok mindössze 1200 kalóriát visznek be naponta.

2. Tanuljon nyelveket!

A jól működő agy a hosszú és boldog élet kulcsa. Ezért jó döntés egészségünk megőrzése szempontjából a nyelvtanulás. Számos tanulmány rámutatott, hogy két vagy több nyelv ismerete és használata megelőzi többek között az Alzheimer-kór kialakulását.

3. Lakjon hegyen!

Azok az emberek, akik helyen laknak, tovább élnek. Egyszerűen ezért, mert a friss hegyi levegő egészséges, illetve így sétáink fele hegynek fel vezet, ami jót tesz a szívnek. Ráadásul igazán szép panorámában lehet gyönyörködni nap mint nap.

4. Legyen vallásos!

Több tanulmány is feltárta a pozitív összefüggést a vallásos hit és a jó egészség között. Az Egyesült Államokban például a Hetedik Napi Adventisták csoportja kifejezetten hosszú életűnek mondható, ami talán a vegetariánus tannak is köszönhető.

5. Génterápia

2012-ben a Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ tudósai 24 százalékkal megnövelték a kísérleti egerek élettartamát génterápiával.

6. Legyen gazdag!

A vagyon mérete és a hosszú, egészséges élet pozitív összefüggése látható szerte a világon. A szegényebb országokban alacsonyabb a várható életkor, mivel a kormányoknak kevesebb pénzük van az egészségügyre. Ám a gazdag országokban is a gazdagok élnek tovább

.

7. Dolgozzon sokat és stresszeljen!

Egy projekt, amely 1500 gyermeket vizsgált 1921 óta és 80 év információit analizálta, érdekes eredményekre jutott. Azok a gyerekek, akik boldogok, gondtalanok voltak és jó volt a humoruk, rövidebb életűek voltak, mint komoly, okos társaik. Utóbbiak felnőttként elhivatottabbak voltak munkájuk iránt.

8. Használjon gyógyszert!

Bizonyos gyógyszerek bizonyíthatóan megnövelik az élettartamot az állatoknál, és feltételezhetően az embereknél is.

9. Növesszen új testrészeket!

Amikor meghalunk, gyakran csak testünk egy bizonyos része a hibás, míg mások még életerősek. De mi van, ha az elfáradt szerveket újranövesztjük? A technológia, amely képes ennek megvalósítására, már rendelkezésre áll: az orvosok képesek új bőrt, vagy akár szívet alkotni a saját sejtjeinkből. Úgy agyat sajnos viszont nem tudnak csinálni, mivel az előzőben van valamennyi emlékünk, tapasztalatunk. Mindenesetre új szerveket "növeszteni" már nem sci-fi.

10. Tegyen valami jót a világért!

Furcsa módon a legjobb módja annak, hogy jót tegyünk magunkkal, ha másoknak segítünk. Egy több mint 30 tanulmányból készült összefoglaló szerint a várható élettartam számottevően nő, ha valamit önzetlenül csinálunk.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag