100 évig akar élni? Csak gondolkodjon pozitívan

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy új kutatás szerint újra kell gondolnunk, hogy kit tekinthetünk öregnek - írja a The Telegraph.

A Spring Chicken weboldal, amely idősebbek számára árul az életüket megkönnyítő kütyüket, felmérést végzett arról, hogy mennyire is érzik magukat időseknek azok, akiket hagyományosan azoknak tekintünk. Ebből az derült ki, hogy a 65-92 éveseknek csupán az 5 százaléka tekinti magát öregnek. Többségükben akár 25 évvel is kevesebbnek érzik magukat a valós életkoruknál; 42 százalékuk pedig azt nyilatkozta, hogy most boldogabbnak érzi magát, mint bármikor korábban az életében. A megkérdezettek 28 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha lenne lehetősége életkort választani, a jelenlegi életkorát választaná, és 22 százalékuk mondta azt, hogy olyan magabiztosságra tettek szert mostani életkorukra, amit korábban sosem tudtak elérni.

Képlet a boldogsághoz

Tudta, hogy a boldogság kiszámítható? Képlet is van hozzá!

"Az életkor csak egy szám, nem korlátozás és nem korlát" - hangoztatják azok, akik az életkori sztereotípiák ellen harcolnak. Sir Muir Gray idősödési szakértő azt mondja, hogy öregnek lenni pusztán egy hozzáállás, ez az elménkben levő konstrukció. "Az öregedés biológiai folyamata körülbelül 30 éves korban kezdődik el, de a legtöbb ember számára ez semmilyen gondot nem okoz 90 éves korig. Ennek ellenére néhány tényező együtt hatásának köszönhetően az emberek gyakran már 65 éves korukban idősnek érzik magukat" - mondta a szakértő. Az öregség érzésének a tényezői között az életkor, az erőnlét elvesztése, a betegség, és legelső sorban a hozzáállásunk szerepel. A negatív kilátások a társadalomnak az "idős korhoz" kapcsolt téves és szintén erőteljesen negatív sztereotípiáiból fakadnak. E szerint az öregedés folyamán elkerülhetetlen és visszafordíthatatlan a fizikai és a szellemi hanyatlás; ez az elvárás vezet végső soron az egészség romlásához azoknál, akik magukévá teszik ezt a hozzáállást.

A hosszú élet titka a pozitív gondolkodás?

A hosszú élet titka a pozitív gondolkodás?

A társadalom tehát nyíltan pesszimista az idősebb életkorúakkal kapcsolatban; ezt pedig az érintettek internalizálják, és elkezdenek megfelelni ezeknek a negatív sztereotípiáknak. Ha azonban ennek ellenállva egy pozitív szemléletben tudunk maradni, akkor hosszú és egészséges életet élhetünk. Egy ilyen hozzáállás, és a belőle fakadó életforma valóban csökkentheti a betegségek kialakulásának a valószínűségét.

Tudni akarja, meddig fog élni?

Ezzel az egyszerű gyakorlattal kiderítheti!

A várható életkor napjainkban egyre nő, így nem sokára egyáltalán nem lesz olyan ritka, hogy valaki 100 évig éljen. Japánban ennek már ma is mutatkoznak jelei. Az emberek számára azonban nem az a fontos, hogy örökké éljenek, hanem azt, hogy jól élhessenek, és jól tudjanak meghalni is. Így aztán nem is az a legfontosabb, hogy a várható életkor nőjön, hanem az, hogy az egészségben eltöltött évek aránya növekedjen. Mindehhez szükség van arra, hogy a társadalomnak az idősekhez való hozzáállása megváltozzon.

A kutatásból az is kiderült, hogy a 65 év felettiek 88 százaléka mindent megtesz azért, hogy az egészségét megőrizze; negyedük gondolja úgy, hogy többet tesz a egészségéért most, mint korábban az életében, és 28 százalékuk végez naponta könnyű testmozgást ennek érdekében. 37 százalékuk ügyel arra, hogy mit és mennyit eszik, és majdnem a felük (43 százalékuk) játszik olyan játékokat, amelyek karbantartják az agyat.

Forrás: www.telegraph.co.uk

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag