Nem divat a dohányzás

Ha a dohányost magára hagyják a küzdelmével, akkor igen nehéz dolga van a leszokással. Szerencsére a dohányzás társadalmi megítélése olyan irányban változik, ami szintén segíti az elhatározás megszületését és betartását.

Világszerte és Magyarországon is változóban van a hozzáállás a dohányzáshoz. A dohányzás a felnőtt lakosság körében már "nem divat", és sokkal árnyaltabbá vált a dohányosok megítélése a társadalom részéről és a dohányzóknak is saját magukról. (A rászokás elkerülése lenne a leginkább célravezető a dohányzás visszaszorításában, erre - és a nem dohányzók védelmére - törvényi szabályozások irányulnak.)

dohányos
Szívni vagy leszokni?

Figyelemre méltóak a magyarországi statisztikai adatok. A rendszeresen dohányzó felnőttek aránya 2000-ben 30,6 százalék volt, és a szám 2003-ban még tovább emelkedett (30,8 százalékra). Majd változott a trend, és a 2009-es felmérés szerint az arány 26,7 százalékra csökkent, 2014-ben pedig 25,8 százalék volt. Összehasonlításul: az Európai Unióban összesítve 2009-ben 23,9 százalék, 2014-ben 19,5 százalék volt a rendszeres dohányosok aránya. Ezzel párhuzamosan azonban kissé csökkent a rendszeres dohányzásról leszokottak aránya, a 2009-es 18,2 százalékról, 2014-re 16,9 százalékra. A 2014-es felmérés szerint a dohányzók 30,1 százaléka próbált meg leszokni a megelőző 12 hónapban. A dohányzás elhagyása csak keveseknek sikerül saját döntésük alapján, ők a nagyon motiváltak, akár saját egészségük védelmében, akár más okokból hozzák meg a döntést. A leszokás a legtöbb függő dohányosnak nem könnyű, visszaesésekkel tarkított folyamat, de segítséggel könnyebben megy.


A dohányzás kettős függés, a leszoktatás pedig a nikotinfüggés csökkentését, megszüntetését és a viselkedés tartós változását is igényli.

Az első segítség a dohányos beteg számára, hogy a dohányzás tényét és mértékét átbeszélik vele. Felvilágosítják a dohányzás és az aktuális betegségének összefüggéséről, és ennek alapján javasolják a leszokást.

A második segítség, hogy rákérdeznek a leszokással kapcsolatos szándékra és a korábbi leszokási próbálkozásokra. Mivel a leszokás az egyén, a beteg saját döntése, ez a kérdés elengedhetetlen.

A harmadik segítség, hogy megtudakolják, a dohányos mivel és hogyan próbált leszokni. Hamar kiderülhet, hogy a páciens gyors leszokásra vágyott és már sok mindent kipróbált, ami mögött nem áll bizonyíték. Ilyen az akupunktúra, különböző természetgyógyászati ténykedések, a rövid leszokási gyorstalpaló tanfolyamok és az e-cigaretta. Ezeknek értékét el kell mondani annak a dohányosnak, aki valóban motivált a leszokásra. Sokszor kiderül, hogy internetről, hirdetésekből, szóbeszédből származó, nem hatékony módszereket alkalmaznak, és szaktanácsot még nem kaptak a leszokni vágyók.

A negyedik segítség a leszokást támogató forma megbeszélése. Itt a beteg kora, életkörülményei, elfoglaltsága mellett az ellátóhely kapacitása, felkészültsége is fontos szempont.

Túl sok a dohányos Magyarországon, ez is hozzájárul a rendkívül rossz halálozási statisztikákhoz. A KSH adatai szerint a magyarok közel egyharmada füstöl, amivel nem csupán egészségi, de hatalmas gazdasági károkat is okoz. Nézze meg infografikánkat!

Az erősen nikotinfüggő dohányosok leszokásának támogatása kiegészíthető gyógyszeres kezeléssel is. Ugyanakkor az e-cigaretta nem jó megoldás. A használók többsége a leszokás reményében próbálja ki. A készülék típusától és a patronokban lévő folyadék nikotintartalmától függően az e-cigaretta a nikotinpótló készítményeknek megfelelő mértékben csökkentheti a megvonási tüneteket, leszokásra motivált személyeknél az elszívott cigaretták számát, ugyanakkor a nikotin tartós és nem csökkenő dózisú bevitele fenntartja a nikotinfüggőséget. Így az e-cigaretta nem alkalmas a fizikai, pszichés és motivációs függőség kezelésére, éppen ellenkezőleg, hátráltathatja a végleges leszokást.

Forrás: pharmaonline.hu

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag